понеделник, 20 октомври 2014 г.

Пиле в млечен сос с куркума








         



източник: Кулинарен уикенд

        1 охладено пиле
        600 мл. прясно мляко
        5 сл. масло
        олио
        1-2 моркова
        кората на един лимон
        5 скилидки чесън
        5 щипки куркума
        черен пипер и сол на вкус

         Нарежете пилето на порции и поръсете със сол и черен пипер. Чесъна почистете, намачкайте и сложете във формата за печене.
         Загрейте в тиган олио, сложете нарязаните моркови и пържете до омекване. В друг тиган разтопете маслото, сложете маслото и изпържете и от двете страни. После прехвърлете месото върху чесъна във формата, добавете и морковите. 


          В тигана от месото налейте млякото, добавете настърганата лимонова кора, куркумата и малко сол. Кипнете на силен огън. С полученият сос залейте месото. Печете на 200*С за 30 мин., като поне 3 пъти заливайте месото с отделеният сос.


четвъртък, 2 октомври 2014 г.

Бодрум и турски таратор






               Рецептата за този таратор е на Максут  Ашкар от  предаването Палитра от вкусове по 24 kitchen. Интересното е, че при турците таратора е като нашата млечна салата и точно с това ме грабна и самата рецепта. Сигурна съм, че и на вас ще ви хареса.



           1 малка тиквичка
          100 гр. сирене
          1 скилидка чесън
          сол и черен пипер на вкус
          4 с.л цедено кисело мляко
          3-4 с.л зехтин
          2-3 с.л сок от тикчички

           В купа сложете млякото. Настържете тиквичката заедно с кората на ситно ренде, а след това и сиренето. Прибавете ги към млякото. Осолете и подправете на вкус с черен пипер и сложете счуканият чесън. Накрая собавете зентуна. Разбъркайте и оставете в хладилника за 30 мин.


                           

                                                  Бодрум, Турция

                   

        За първи път посещавам Турция и съм сигурна, че няма да е за последен. Останах очарована, а Бодрум плени сърцето ми.





        Случайно попаднах и на фотосесия на турска сватба и булаката дори ми позира, за да я снимам.



  
         Гледката на нощен Бодрум ще спре  дъхът ви. Невероятен е.



         Интересното е, че всички сгради там са бели, а някои и с малко синичко. Дори Мак Донълдс е бял.










        

сряда, 17 септември 2014 г.

Палачинки






              Едва  ли има някой, който не обича палачинки, особено пък децата. Поне един път в седмица правя и вкусно си похапваме, а поднесени с плодове, сладко и сирене са ни любими.




         7 яйца
         8 -9 с.л с връх брашно
         300 мл. вода
         300мл. прясно мляко
         4 ванилии
         щипка сол
         4-5 с.л олио
         3 с.л захар

            Разбийте яйцата с брашното на гладка каша. Добавете първо водата и разбъркайте. Прибавете ванилиите, солта, олиото и захарта. Смесете добре и накрая сложете прясното мляко. Разбъркайте. Вземете един черпак от 50 мл. и го потопете в сместа. Изкарайте и обърнете- трябва да побелява- тогава тестото е готово . Със същият черпак взимате от сместа и изсипвате в тефлонов тиган ( 25 см в дм.) , който предварително сте загряли.


           Преди всяка палачинка трябва да намазните тигана с олио. За целта взимате едно малко картофче, измивате го внимателно и го подсушавате. Разрязвате го на две и набождате вилица на облата част. Потапяте картофчето в съд с малко олио и с него намазвате тигана.


сряда, 10 септември 2014 г.

Пълнени чушки по градинарски















         6-8 чушки
         2 тиквички
         2 домата
         1 глава кромид лук
         1к.ч ориз
         1/2 к.ч доматен сик
         сол
         джоджен
         черен пипер
         олио




         Задушете нарязаният лук в мазнината. Едната тиквички настържете на едро ренде, а другата нарежете на кубчета. Добавете ги към лука и след това сложете и почистеният ориз. Оставете всичко да се задуши, като преди това добавете и малко вода. Накрая добавете единият нарязан на ситно домат. Подправете със сол и джоджен на вкус. Напълнете чушките, наредете ги в тавичка. Залейте с гореща вода и сос от другия настърган домат и к.ч доматен сос. Запечете.


четвъртък, 21 август 2014 г.

Бонбони Рафаело









250 гр. маскарпоне ( използвах на Lidl)
1 ч.ч пълномаслен кокос
100 гр. бял шоколад
пудра захар на вкус
допълнително кокос за овалване

     

     
         Разбърквате маскарпонето и към него добавяте разтопения на водна баня бял шоколад. Разбърквате до еднородност и прибавяте кокосовите стърготини и пудра захар на вкус. Отново разбърквате и оставяте сместа за около 2 часа в хладилника да стегне. След това от нея  оформяте малки топчета, които овалвате в кокос.  Връщате в хладилника до поднасяне.


петък, 8 август 2014 г.

Боровинков десерт с цедено мляко и сусам





            Хайде пак на цеденото мляко, ама какво да се прави, лято е ( малко капризно, ама свикнахме му) и все повече нямам време за засукани рецепти и правене на снимки.
        Децата много харесват такъв тип десерти, а баткото дори си го замразява и си го хапва на мястото на сладолед.






           цедено кисело мляко
           сладко от боровинки
           бисквити
           3-4 сусамки

      Разбъркайте млякото и добавете сладкото от боровинки. Натрошете бисквитите и покрийте с тях дъното на чашите, в които ще сервирате. След това разпределете плодовата смес  и поръсете с натрошените сусамки. Охладете за няколко часа в хладилник.

събота, 2 август 2014 г.

Баница със сух хляб






         Лятото консумираме по малко хляб и винаги ми остава. Жал ми е да го хвърлям, затова го оползотворявам в такава баница, която децата обожават. Търпи импровизации, може да добавите колбас или зеленчуци по избор. Пробвала съм и двата варианта, но този най ни харесва.




          4 яйца
       4 с.л разтопено масло
       700 мл. прясно мляко
       сол на вкус
       сирене
       5-6 с.л олио
       филийки сух хляб

            Почистете филийките сух хляб от кората. Наредете един ред от тях в намаслена тавичка. Поръсете ги обилно с настъргано сирене, така че да се покрият. Поръсете с 5-6 с.л олио и отгоре сложете още един ред от филийките.
            Разбийте яйцата с разтопеното масло и прясното мляко. Прибавете сол на вкус. Залейте хляба и опечете баницата в предварително загрята умерена фурна. Ако желаете може да поръсите с настърган кашкавал и шарена сол.




петък, 18 юли 2014 г.

Шоколадов крем с цедено мляко












                 цедено кисело мляко
           течен шоколад
            пудра захар

     Млякото и шоколада трябва да бъдат на стайна температура, за да може по лесно да се работи. Подсладете цеденото мляко с малко пудра захар, като имате предвид, че и шоколада е сладък и ако го подсладите прекалено много ще се загуби интересната нотка, която внася млякото. Ако не обичате и много сладко, може да пропуснете подслаждането. Сложете шоколада в един пош, а млякото в друг и редувайте двете смеси. Ако желаете, може да ги разбъркате предварително и да насипете в чашки. Украсете пожелание и охладете в хладилник.




вторник, 8 юли 2014 г.

Кейк с тиквички









        След като миналата година направих шоколадов сладкиш с тиквички, който се превърна в наш фаворит сега дойде време и на нешоколадовата версия. Мога само да кажа, че стана изключително вкусен и ароматен кейк, който се повтори още след два дена.




          3 яйца
          1 ч.ч захар
          1 ч.ч олио
          2 ч.ч брашно
          1 ч.л бакплувер
          1 к.л сода бикарбонат
          1 ванилия
          1/2 ч.л канела
          1/3 ч.ч смлени ядки ( бадеми, лешници и орехи)
          2 с.л мед
          1 1/1 ч.ч настъргани тиквички



         Смлените ядки смесете с меда и оставете на страна. Разбийте яйцата със захарта на пухкав крем и постепенно добавете олиото. Смесете брашното с бакплувера и содата бикарбонат. Добавете ги на части към яйчната смес. След това сложете ванилията, канелата и меда с ядките. Разбъркайте леко и добавете тиквичките. Хомогенизирайте сместа и я изсипете в тавичка с размери 20 см в диаметър, като предварително сте я покрили с хартия за печене. Пъхнете в предварително загрята на 180*С фурна. Поръсете с пудра захар.


петък, 27 юни 2014 г.

Шоколадови мъфини само с три съставки





           

      Не са здравословни, но пък за сметка на това са бързи и много вкусни. Отдавна си ги бях харесала, но никога в къщи  не остава течен шоколад, освен ако не го скрия.
   


              източник: тук

            300 гр. течен шоколад
         3 яйца
         10 с.л брашно



         Всички продукти трябва да бъдат на стайна температура. Разбиват се  с миксер яйцата, след това се добавят течния шоколад и брашното. Хомогенизира се и тестото се изсипва във формички за мъфини, покрити предварително с хартиени кошнички или в силиконови такива. Пекат се на 180*С в предварително затоплена фурна. След като изстинат може  да ги гарнирате с ядки, топинг или сметана.


вторник, 17 юни 2014 г.

Шоколадово- кокосов сладкиш








       Няма въобще да го хваля. Само ще кажа, че се пристрастих ме към този сладкиш.



за блата:

      90гр. натурел шоколад
      90гр. масло
      3/4 ч.ч пудра захар
      1 яйце
      2 с.л какао
      1 ч.ч брашно

за кокосовия пълнеж:

      200 гр. пълномаслен кокос
      400 гр. подсладено кондензирано мляко
      2 яйца



     За основата шоколада се разтопява на водна баня. Захарта и маслото ( на стайна Т) се разбиват до получаването на гладък крем. Постепенно се добавя стопения шоколад и яйцето. Всичко се разбърква добре. Добавят се какаото и брашното и всичко се разбърква до еднородна смес. Тавичка с размери около 20 см. в диаметър се покрива с хартия за печене и се намазва с масло. Тестото се изсипва и се заглажда ( получава се гъсто тесто). Тавата се слага в предварително загрята на 180*С фурна и се пече докато сместа се стегне леко ( отгоре да хване лека коричка). 
      За пълнежа се смесват млякото, кокоса и яйцата. Разбъркват се до еднородност и се изсипват върху леко запеченият шоколадов блат. Връща се във фурната до пълното стягане на крема.  След като е готов се оставя да се охлади напълно.



       

вторник, 10 юни 2014 г.

Пълнени тиквички с броколи








             В сезона на тиквичките ви предлагам една вкусна и бърза рецепта, която изключително много се хареса на моето семейство. Децата обичат броколи, но тиквички яде само Деян. Това беше повода и да използвам броколите като плънка, та така и другите малки човечета не можаха да откажат и си хапнаха и тиквичките, като в последствие разбраха, че са вкусни.


4 тиквички
450 гр. замразени броколи
100 гр. извара
100 гр. топено сирене
копър
сол
черен пипер
една скилидка чесън
малко олио
50 гр. кашкавал




      Броколите бланширайте за 5 мин. във вряща подсолена вода. Отцедете. 
      В голям съд смесете изварата, топеното сирене, копър, сол и черен пипер на вкус. Прибавете и настърганата скилидка чесън и малко олио. Към тази смес сложете броколите и разбъркайте.
      Тиквичките разполовете по дължина и издълбайте леко вътрешността с помощта на лъжица. Посолете леко, поръсете с малко черен пипер и малко олио. Разпределете броколите в лодките от тиквички, наредете ги в тава, в която предварително сложете малко олио и 1 ч.ч вода. Печете на 200*С в предварително загрята фурна и малко преди изваждане поръсете с настърган кашкавал. Върнете във фурната до получаване на златиста коричка.


вторник, 3 юни 2014 г.

Чийзкейк с череши




    
        

           Много, много любим десерт, а с  черешките отгоре се превръща в истинско блаженство и за сетивата, и за душата.



за основата:

        1 п. бисквити с масло Роден край
        1 п. масло
        25 мл. ром

за чийз крема:

        5 яйца
        1 ч.ч пудра захар
        2 п. крем сирене (250 гр. общо)
        400 гр. заквасена сметана ( използвах тази на lidl)
        1 ванилия
        1 буркан сладко от череши



        Смелете бисквитите в блендер и ги смесете с омекналото на стайна температура масло. Добавете рома и омесете до ронливо, мокро тесто. Ако ви се струва много суха сместа, добавете една-две супени лъжици прясно мляко или студена вода. Изсипете бисквитената смес във форма с диаметър 20-22 см и с помощта на обратната страна на лъжица оформете равномерен блат, като притискате. Сложете го в хладилника докато приготвите пълнежа.
        За него с помощта на миксер разбийте всички продукти до еднородност. Получава се течна смес. Изсипете я върху бисквитената основа и печете на 180*С в предварително загрята фурна до готовност. Оставете да се охлади и полейте със сладко от череши.