вторник, 9 декември 2014 г.

Крем супа от червена леща









         В това студено и мрачно време се подгрейте с една вкусна и уханна супа, която съм сигурна ще ви очарова. Поне така се случи с мен.




               0,500 гр. червена леща
          1 глава лук
          2 червени печени чушки
          1 морков
          2 скилидки чесън
          бялата част на стрък праз
          2-3 картофа
          зехтин
          сол
          черен пипер
          мащерка



              Нарежете кромида и праза на ситно. Обелете картофите и ги нарежете на средни по големина парчета. Чушките наситнете, а моркова настържете на ренде. Чесъна обелете. Сложете на котлона да заври вода и след това изсипете всички продукти, включително и червената леща. Варете около 30 мин. и след това пасирайте. Подправете със сол, зехтин и  черен пипер и при сервиране поръсете с мащерка.


вторник, 18 ноември 2014 г.

Овесени бисквити с кестени






           Въпреки, че нямам никакво време през седмицата, в събота и неделя задължително правя нещо сладичко, просто, колкото и да съм уморена, не мога да се стърпя. Проблема е, че сигурно дълго време рецептите ще отлежат в папката за публикуване. Като гледам  с какво темпо пускам публикации, сигурно някои ще изчакат и другата есен.
        Та да си дойдем на думата. Предлагам ви едни изключително ароматни, вкусни и полезни сладки, на които няма как да устоите.




2 яйца
1 ч.ч захар
2 ч.ч стрити кестени
1 ч.ч финни овесени ядки
2 с.л сусамов тахан
50 гр. натурален шоколад
1/2 ч.ч олио
1 ванилия
1 к.л канела
щипка индийско орехче
1 п. бакплувер
1 1/2 ч.ч брашно



            Разбийте яйцата със захарта. Постепенно добавете олиото. Смесете канелата, индийското орехче и ванилията с овесените ядки и ги сложете в сместа. Следват кестените, сусамовия тахан и нарязания на малки парчета шоколад. Разбъркайте до хомогенност. Смесете бакплувера с брашното и ги добавете към тестото.
           Върху покрита с хартия за печене тава, с помощта на лъжица оформете купчинки и пъхнете във фурната, която е предварително загрята на 180*.  Печете до порозовяване, извадете и оставете сладките в тавата да изстинат.



понеделник, 3 ноември 2014 г.

Млечен кейк






          



източник: Рецепти за здраве
              4 яйца
              2 ч.ч захар
              1 ванилия
              2 1/4 ч.ч брашно
              1/2 п. масло
              1 п. бакплувер
              1 1/4 ч.ч прясно мляко

        Разбийте яйцата и захарта до побеляване. Сложете ванилията. Смесете брашното и бакплувера и ги добавете на малки порции към яйчната смес.



        В тенджера на котлона загрейте леко млякото и маслото (колкото маслото да се разтопи). Добавете ги към сместа.
        Изсипете тестото в покрита с хартия за печене форма с размери 20-22 см в диаметър. Печете в предварително загрята фурна на 180*С за 35 мин. 


понеделник, 20 октомври 2014 г.

Пиле в млечен сос с куркума








         



източник: Кулинарен уикенд

        1 охладено пиле
        600 мл. прясно мляко
        5 сл. масло
        олио
        1-2 моркова
        кората на един лимон
        5 скилидки чесън
        5 щипки куркума
        черен пипер и сол на вкус

         Нарежете пилето на порции и поръсете със сол и черен пипер. Чесъна почистете, намачкайте и сложете във формата за печене.
         Загрейте в тиган олио, сложете нарязаните моркови и пържете до омекване. В друг тиган разтопете маслото, сложете маслото и изпържете и от двете страни. После прехвърлете месото върху чесъна във формата, добавете и морковите. 


          В тигана от месото налейте млякото, добавете настърганата лимонова кора, куркумата и малко сол. Кипнете на силен огън. С полученият сос залейте месото. Печете на 200*С за 30 мин., като поне 3 пъти заливайте месото с отделеният сос.


четвъртък, 2 октомври 2014 г.

Бодрум и турски таратор






               Рецептата за този таратор е на Максут  Ашкар от  предаването Палитра от вкусове по 24 kitchen. Интересното е, че при турците таратора е като нашата млечна салата и точно с това ме грабна и самата рецепта. Сигурна съм, че и на вас ще ви хареса.



           1 малка тиквичка
          100 гр. сирене
          1 скилидка чесън
          сол и черен пипер на вкус
          4 с.л цедено кисело мляко
          3-4 с.л зехтин
          2-3 с.л сок от тикчички

           В купа сложете млякото. Настържете тиквичката заедно с кората на ситно ренде, а след това и сиренето. Прибавете ги към млякото. Осолете и подправете на вкус с черен пипер и сложете счуканият чесън. Накрая собавете зентуна. Разбъркайте и оставете в хладилника за 30 мин.


                           

                                                  Бодрум, Турция

                   

        За първи път посещавам Турция и съм сигурна, че няма да е за последен. Останах очарована, а Бодрум плени сърцето ми.





        Случайно попаднах и на фотосесия на турска сватба и булаката дори ми позира, за да я снимам.



  
         Гледката на нощен Бодрум ще спре  дъхът ви. Невероятен е.



         Интересното е, че всички сгради там са бели, а някои и с малко синичко. Дори Мак Донълдс е бял.










        

сряда, 17 септември 2014 г.

Палачинки






              Едва  ли има някой, който не обича палачинки, особено пък децата. Поне един път в седмица правя и вкусно си похапваме, а поднесени с плодове, сладко и сирене са ни любими.




         7 яйца
         8 -9 с.л с връх брашно
         300 мл. вода
         300мл. прясно мляко
         4 ванилии
         щипка сол
         4-5 с.л олио
         3 с.л захар

            Разбийте яйцата с брашното на гладка каша. Добавете първо водата и разбъркайте. Прибавете ванилиите, солта, олиото и захарта. Смесете добре и накрая сложете прясното мляко. Разбъркайте. Вземете един черпак от 50 мл. и го потопете в сместа. Изкарайте и обърнете- трябва да побелява- тогава тестото е готово . Със същият черпак взимате от сместа и изсипвате в тефлонов тиган ( 25 см в дм.) , който предварително сте загряли.


           Преди всяка палачинка трябва да намазните тигана с олио. За целта взимате едно малко картофче, измивате го внимателно и го подсушавате. Разрязвате го на две и набождате вилица на облата част. Потапяте картофчето в съд с малко олио и с него намазвате тигана.


сряда, 10 септември 2014 г.

Пълнени чушки по градинарски















         6-8 чушки
         2 тиквички
         2 домата
         1 глава кромид лук
         1к.ч ориз
         1/2 к.ч доматен сик
         сол
         джоджен
         черен пипер
         олио




         Задушете нарязаният лук в мазнината. Едната тиквички настържете на едро ренде, а другата нарежете на кубчета. Добавете ги към лука и след това сложете и почистеният ориз. Оставете всичко да се задуши, като преди това добавете и малко вода. Накрая добавете единият нарязан на ситно домат. Подправете със сол и джоджен на вкус. Напълнете чушките, наредете ги в тавичка. Залейте с гореща вода и сос от другия настърган домат и к.ч доматен сос. Запечете.