сряда, 25 март 2015 г.
Таханов крем с тиква
Тук на показ е крема, не бисквитките. Сигурно ще се запитате защо. Ами защото когато правя нещо, което на момента си измислям, си го записвам на листче и много често се случва след това да не мога да го намеря. Така се случи и с тези бисквити. Но кремчето, крема е великолепен. Идеята за него е на Катето, аз само добавих и малко тиква. Кате, казвала съм не веднъж, че си вълшебница!
1 банан
2 с.л сварена тиква
мед
2 с.л сусамов тахан
понеделник, 16 март 2015 г.
Орехов сладкиш
1 ч.ч захар
2 с.л какао
2 с.л брашно
2 с.л галета
1 ч.ч смлени орехи
Отделете белтъците от жълтъците. С половината пудра захар разбийте жълтъците на гъст крем. Към тях прибавете предварително смесените брашно, галета, какао и орехи. Разбъркайте внимателно. Белтъците разбийте на сняг с останалата пудра захар и лъжица по лъжица ги добавете към жълтъчната смес, като бъркате от центъра към върха, за да може тестото да остане въздушно. Изсипете го в тавичка, дъното на която сте покрили с намаслена хартия за печене. Стените на формата не намаслявайте. Тавата трябва да бъде с размери 22 см. в диаметър. Печете на 180*С в предварително загрята фурна. След като изстине сладкиша, поръсете с пудра захар или полейте с разтопен на водна баня шоколад.
вторник, 13 януари 2015 г.
Честит Рожден Ден Иво, Честит Рожден ден Кафе и шоколад
Напоследък нямам никакво време да се отдам на любимото си занимание и да се насладя на вашите красоти. Влизам, разглеждам и само въздишам. Но не мога да не отбележа днешният ден, който е много специален за мен и моето семейство.
На първо място искам да пожелая на моето вече пораснало момче много здраве, упоритост, за да следва мечтите си и смелост- за да ги осъществи. ОБИЧАМ ТЕ БЕЗКРАЙНО, ИВЧО!
Честит Рожден Ден Кафе и шоколад. Днес се навършват две години, откакто плахо и с голямо притеснение пуснах първата си публикация . Никога няма да забравя тръпката, когато малко по късно видях и първият си коментар. Тези моменти не се забравят. Искам да благодаря на всички, които ме четат, минават през моето местенце и ми оказват доверие. Пожелавам ви да бъдете здрави, щастливи и нека новата година ви донесе само положителни емоции и късмет.
Шоколадова торта с шам фъстък
източник за блатовете: petitfloura
за блатовете:
7 яйца
7 с.л захар
4 с.л с връх брашно
2 с.л какао
3 с.л инстантно кафе
1/3 ч.л бакплувер
за крема:
250 гр. маскарпоне
200 гр. бял шоколад
100 гр. шам фъстък
100 гр.заквасена сметана
пудра захар на вкус
за шоколадовия ганаш:
200 мл. сметана
130 гр. натурален шоколад
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Белтъците се разбиват на сняг с
половината захар, а с другата половина - жълтъците на гъст крем, към
който се добавя и инстантното кафе. Двете смеси се обединяват с леко
бъркане с дървена лопатка. Лъжица по лъжица се добавят какаото и
пресятото брашно с бакпулвера. След всяка лъжица се бърка много
внимателно с лопатката, за да не спадне сместа.
Пече се във форма с диаметър 26 см на 180 градуса.
Като изстине, се разрязва на 3 с остър нож.
За крема разстопете 150 гр. бял шоколад на водна баня. Отделно разбъркайте маскарпонето и сметаната до хомогенност. Добавете разтопения шоколад. Разбъркайте и сложете начуканият на едро шам фъстък, нарязаният на ситно останал бял шоколад и подсладете леко с пудра захар.
Във форма с падащи стени поставете първия блат. Покрийте с готовия крем с шам фъстък, сложете вторият блат, намажете с крема с маскарпоне и накрая сложете третия блат. Оставете няколко часа да стегне. Сложете сметаната за ганаша да заври. Махнете от огъня и сложете начупения шоколад. Разбъркайте до разтопяването на шоколада и оставете в хладилника да стегне. С този крем намажете тортата и украсете пожелание.
Крема с шам фъстък е на Др Йоткер, който си купих от чужбина.
Крема с шам фъстък е на Др Йоткер, който си купих от чужбина.
вторник, 23 декември 2014 г.
Трюфели с червено цвекло
източник: Модерен вкус
1 ч.ч пюре цвекло
100гр тъмен шоколад
60 г сметана
настъргана кора от 1 портокал
щипка сол
2 супени лъжици медСложете цвеклото да се пече, обвито в домакинско фолио. Оставете да изстине и пюрирайте. Аз използвах 2 глави със средна големина. Ако искате може и да го настържете на ситно ренде.
Разтопете шоколада със сметаната на водна баня и оставете да се охлади. Смесете шоколадовата смес със цвеклото и разбъркайте, добавете меда, солта и кората на портокала. След това се поставете в хладилника за няколко часа да стегне толкова, че да може да се работи с нея. С помощта на лъжица взимате малко от сместа и с ръце оформяте топче, което овалвате в какао, орехи, кокос. Аз направих розова захар, като към кристална захар добавих няколко капки сок от прясно цвекло. Разбърках и оставих да се изсуши. Недостатъка на захарта е, че хрупка, но не посмях да я смеля, исках да запазя розовия цвят.
вторник, 9 декември 2014 г.
Крем супа от червена леща
В това студено и мрачно време се подгрейте с една вкусна и уханна супа, която съм сигурна ще ви очарова. Поне така се случи с мен.
0,500 гр. червена леща
1 глава лук
2 червени печени чушки
1 морков
2 скилидки чесън
бялата част на стрък праз
2-3 картофа
зехтин
сол
черен пипер
мащерка
Нарежете кромида и праза на ситно. Обелете картофите и ги нарежете на средни по големина парчета. Чушките наситнете, а моркова настържете на ренде. Чесъна обелете. Сложете на котлона да заври вода и след това изсипете всички продукти, включително и червената леща. Варете около 30 мин. и след това пасирайте. Подправете със сол, зехтин и черен пипер и при сервиране поръсете с мащерка.
вторник, 18 ноември 2014 г.
Овесени бисквити с кестени
Въпреки, че нямам никакво време през седмицата, в събота и неделя задължително правя нещо сладичко, просто, колкото и да съм уморена, не мога да се стърпя. Проблема е, че сигурно дълго време рецептите ще отлежат в папката за публикуване. Като гледам с какво темпо пускам публикации, сигурно някои ще изчакат и другата есен.
Та да си дойдем на думата. Предлагам ви едни изключително ароматни, вкусни и полезни сладки, на които няма как да устоите.
2 яйца
1 ч.ч захар
2 ч.ч стрити кестени
1 ч.ч финни овесени ядки
2 с.л сусамов тахан
50 гр. натурален шоколад
1/2 ч.ч олио
1 ванилия
1 к.л канела
щипка индийско орехче
1 п. бакплувер
1 1/2 ч.ч брашно
Разбийте яйцата със захарта. Постепенно добавете олиото. Смесете канелата, индийското орехче и ванилията с овесените ядки и ги сложете в сместа. Следват кестените, сусамовия тахан и нарязания на малки парчета шоколад. Разбъркайте до хомогенност. Смесете бакплувера с брашното и ги добавете към тестото.
Върху покрита с хартия за печене тава, с помощта на лъжица оформете купчинки и пъхнете във фурната, която е предварително загрята на 180*. Печете до порозовяване, извадете и оставете сладките в тавата да изстинат.
понеделник, 3 ноември 2014 г.
Млечен кейк
4 яйца
2 ч.ч захар
1 ванилия
2 1/4 ч.ч брашно
1/2 п. масло
1 п. бакплувер
1 1/4 ч.ч прясно мляко
Разбийте яйцата и захарта до побеляване. Сложете ванилията. Смесете брашното и бакплувера и ги добавете на малки порции към яйчната смес.
В тенджера на котлона загрейте леко млякото и маслото (колкото маслото да се разтопи). Добавете ги към сместа.
Изсипете тестото в покрита с хартия за печене форма с размери 20-22 см в диаметър. Печете в предварително загрята фурна на 180*С за 35 мин.
понеделник, 20 октомври 2014 г.
Пиле в млечен сос с куркума
1 охладено пиле
600 мл. прясно мляко
5 сл. масло
олио
1-2 моркова
кората на един лимон
5 скилидки чесън
5 щипки куркума
черен пипер и сол на вкус
Нарежете пилето на порции и поръсете със сол и черен пипер. Чесъна почистете, намачкайте и сложете във формата за печене.
Загрейте в тиган олио, сложете нарязаните моркови и пържете до омекване. В друг тиган разтопете маслото, сложете маслото и изпържете и от двете страни. После прехвърлете месото върху чесъна във формата, добавете и морковите.
В тигана от месото налейте млякото, добавете настърганата лимонова кора, куркумата и малко сол. Кипнете на силен огън. С полученият сос залейте месото. Печете на 200*С за 30 мин., като поне 3 пъти заливайте месото с отделеният сос.
четвъртък, 2 октомври 2014 г.
Бодрум и турски таратор
Рецептата за този таратор е на Максут Ашкар от предаването Палитра от вкусове по 24 kitchen. Интересното е, че при турците таратора е като нашата млечна салата и точно с това ме грабна и самата рецепта. Сигурна съм, че и на вас ще ви хареса.
1 малка тиквичка
100 гр. сирене
1 скилидка чесън
сол и черен пипер на вкус
4 с.л цедено кисело мляко
3-4 с.л зехтин
2-3 с.л сок от тикчички
В купа сложете млякото. Настържете тиквичката заедно с кората на ситно ренде, а след това и сиренето. Прибавете ги към млякото. Осолете и подправете на вкус с черен пипер и сложете счуканият чесън. Накрая собавете зентуна. Разбъркайте и оставете в хладилника за 30 мин.
Бодрум, Турция
За първи път посещавам Турция и съм сигурна, че няма да е за последен. Останах очарована, а Бодрум плени сърцето ми.
Случайно попаднах и на фотосесия на турска сватба и булаката дори ми позира, за да я снимам.
Гледката на нощен Бодрум ще спре дъхът ви. Невероятен е.
Интересното е, че всички сгради там са бели, а някои и с малко синичко. Дори Мак Донълдс е бял.
сряда, 17 септември 2014 г.
Палачинки
Едва ли има някой, който не обича палачинки, особено пък децата. Поне един път в седмица правя и вкусно си похапваме, а поднесени с плодове, сладко и сирене са ни любими.
7 яйца
8 -9 с.л с връх брашно
300 мл. вода
300мл. прясно мляко
4 ванилии
щипка сол
4-5 с.л олио
3 с.л захар
Разбийте яйцата с брашното на гладка каша. Добавете първо водата и разбъркайте. Прибавете ванилиите, солта, олиото и захарта. Смесете добре и накрая сложете прясното мляко. Разбъркайте. Вземете един черпак от 50 мл. и го потопете в сместа. Изкарайте и обърнете- трябва да побелява- тогава тестото е готово . Със същият черпак взимате от сместа и изсипвате в тефлонов тиган ( 25 см в дм.) , който предварително сте загряли.
Преди всяка палачинка трябва да намазните тигана с олио. За целта взимате едно малко картофче, измивате го внимателно и го подсушавате. Разрязвате го на две и набождате вилица на облата част. Потапяте картофчето в съд с малко олио и с него намазвате тигана.
сряда, 10 септември 2014 г.
Пълнени чушки по градинарски
6-8 чушки
2 тиквички
2 домата
1 глава кромид лук
1к.ч ориз
1/2 к.ч доматен сик
сол
джоджен
черен пипер
олио
Задушете нарязаният лук в мазнината. Едната тиквички настържете на едро ренде, а другата нарежете на кубчета. Добавете ги към лука и след това сложете и почистеният ориз. Оставете всичко да се задуши, като преди това добавете и малко вода. Накрая добавете единият нарязан на ситно домат. Подправете със сол и джоджен на вкус. Напълнете чушките, наредете ги в тавичка. Залейте с гореща вода и сос от другия настърган домат и к.ч доматен сос. Запечете.
четвъртък, 21 август 2014 г.
Бонбони Рафаело
250 гр. маскарпоне ( използвах на Lidl)
1 ч.ч пълномаслен кокос
100 гр. бял шоколад
пудра захар на вкус
допълнително кокос за овалване
Разбърквате маскарпонето и към него добавяте разтопения на водна баня бял шоколад. Разбърквате до еднородност и прибавяте кокосовите стърготини и пудра захар на вкус. Отново разбърквате и оставяте сместа за около 2 часа в хладилника да стегне. След това от нея оформяте малки топчета, които овалвате в кокос. Връщате в хладилника до поднасяне.
Абонамент за:
Публикации (Atom)