понеделник, 20 февруари 2017 г.

Кюфтета от извара с броколи









           За любителите на броколи предлагам един бърз и лек обяд или вечеря. Поднесени с чеснов сос са си направо страхотно попадение- с хрупкава коричка и мека сърцевина. Насладете им се.





450гр. броколи
300гр. извара
2с.л брашно
1 яйце
2с.л олио
сол на вкус
щипка черен пипер
2с.л нарязан на ситно копър




      Броколите се бланшират във вряща подсолена вода. Отцеждат се добре и се нарязват на дребно. Към тях се прибавя изварата, яйцето, брашното и подправките. Овкусява се със сол. От сместа се оформят кюфтенца, които се нареждат в намаслена тава. Пекат се в умерена фурна, като се обръщат, ако е необходимо. Сервирайте с чеснов сос.
        Може, ако желаете да добавите и малко сирене в сместа, също стават чудесни.



неделя, 5 февруари 2017 г.

Бърза портокалова торта










за блата:

3 яйца
1ч.ч. олио
1ч.ч захар
1/2 ч.ч вода
сока на 2 портокала
кората на 1 портокал
2 ч.ч брашно
1 п. бакплувер
2 ванилии


за крема:

1ч.ч. сладкарска сметана
450 гр. заквасена сметана
1/2 ч.ч пудра захар
1п. крем "Оле" ванилия
1/2 ч.ч портокалови корички


       


           За блата разбийте яйцата със захарта на гъст крем. Изцедете портокалите и смесете сока с настърганата кора от единия портокал. Към яйчната смес добавете олиото на тънка струйка, като неспирате да бъркате. Добавете водата и портокаловия сок. Накрая сложете брашното, което предварително сте размесили с бакплувера и ванилиите. Разбийте до хомогенност. Изсипете тестото в тава с падащи стени с диаметът 22 см, която, предварително сте покрили с хартия за печене. Пъхнете в предварително загрята на 180*С фурна до суха клечка. След като е готов го оставете да изстине върху решетка.

     

         За крема разбийте сладкарската сметана до пухкавост. Добавете заквасената сметана и пудрата захар. Разбийте и сложете Крем "Оле". Хомогенизирайте и прибавете портокаловите корички.
        Разрежете блата на две части. Сложете едната платка върху поднос и намажете обилно с крем. Сложете втория блат и добавете останалия крем. Украсете пожелание.


неделя, 29 януари 2017 г.

Меден сладкиш





           Прекрасен сладкиш, идеален за следобедното кафе. Рецептата за него намерих в стар тефтер и когато прочетох продуктите бях леко скептично настроена, но въпреки това реших да пробвам. О, вкусът е божествен, а шоколадовата глазура го допълва идеално. Единствения недостатък е , че е пече в малка форма и нашето семейство за няколко часа го опустошава.





1ч.ч кисело мляко
1ч.л сода
3с.л мед
1ч.ч. захар
1к.л канела
2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч олио
1п. бакплувер

за глазурата:

1/2 п. масло
3с.л какао
3с.л прясно мляко
3с.л захар




       В голяма купа разбиваме яйцата със захарта  на гъст крем. Добавяме меда, олиото, канелата.Разбъркваме. Следва киселото мляко смесено със содата бикарбонат. Накрая добавяме брашното и бакплувера. Изсипваме тестото в правоъгълна тава( предварително покрита с хартия за печене) с размери  24 на 20  и печем в предварително загрята на 180*С фурна.




         За глазурата слагаме всички продукти в купа на водна баня и бъркаме постоянно до получаване на хомогенна смес. Поливаме студения блат с глазурата и украсяваме с орехи и сметана.

събота, 21 януари 2017 г.

Домашни банички







           Каквото и да кажа за тези банички, ще бъде малко. Превърнаха се в любимата ни закуска, а да не кажа, че понякога ги правя и за вечеря. Правила съм ги десетки пъти и винаги са били сполучливи.



          Рецепта няма да пиша, защото от сайта, от който съм ги видяла, е обяснено нагледно и надълго и нашироко начина на приготвяне. Затова само ще дам връзка.
        Само ще кажа, че винаги съм ги правила с одрински кори.







понеделник, 9 януари 2017 г.

Таханови курабийки







      Честита Нова Година. Пожелавам ви много здраве, благоденствие, щастие и весели моменти с любимите ви хора. Обичайте и бъдете обичани.  Правете добро и нека то да ви се върне стократно. За много години.

 



2 яйца
1/2 ч.ч кафява захар
1/2 ч.ч захар
1/2 ч.ч сусамов тахан
2 с.л тъмно какао
2 ванилии
1 п. бакплувер
2ч.ч типово брашно



сусам за овалване
орехови ядки и захар за поръсване



        Разбийте яйцата с двата вида захар. Добавете сусамовия тахан и отново разбъркайте. В отделна купа смесете брашното, какаото, бакплувера и ванилиите. Добавете сухите съставки на части. От полученото меко и лепкво тесто с влажни ръце оформете топки с големината на орех. Половината оваляйте в сусам, а другата половина поръсете със захар и поставете орехова ядка в средата. Наредете в тава покрита с хартия за печене и пъхнете във фурната, която предварително сте загряли на 200*С.


неделя, 25 декември 2016 г.

Честита Коледа





           

                                       

                                               Празнична бисквитена торта

               



източник: видео

бисквити (около 700гр.)
течен шоколад (400гр.)
прясно мляко




            Използвах форма с падащи стени с диаметър 18 см. Течния шоколад затоплих леко с малко прясно мляко и всяка бисквитка потапях в хладко подсладено мляко. Оставих в хладилника за една нощ и след това украсих с бита сметана.



събота, 17 декември 2016 г.

Меденеки с пълнеж




           Рецептата за тези невероятни меденки е на Bubolinkata. Изключително ароматни и топящи се в устата, а няма да казвам децата колко излапаха още топли ( и ако трябва да бъда честна не само те). Надали има някой, който може да устои на този аромат.



        Тъй като Буболинката много добре е описала рецептата и начина на приготвяне, реших направо да копирам нейната, за което се надявам да не се сърди.
източник: Bubolinkata
За тестото:
2 яйца
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. мед
1 ч.ч. кристална захар
2 ч.л. канела
1ч.л. сода 
брашно колкото поеме
за плънката:
100 гр масло
100 мл прясно мляко
100 мл кафе
1ч.ч. едро смлени орехи
30 мл ром или коняк
2 с.л. какао
кората от един портокал


           От продуктите за тестото замесвате средно меко тесто, така че да не лепне. Оформяте малки топчета, които нареждате в тави с разстояние помежду им.  Печете на 180*С при предварително загрята фурна. Оставете да изстинат и с помощта на малко остро ножче издълбайте максимално всяка меденка. Издълбаните трохи смесете със съставките за пълнежа. Разбъркайте много добре, до получаването на еднородна смес. С нея напълнете издълбаните меденки и слепете две по две. Оставете да постоят поне няколко часа.
        

четвъртък, 15 декември 2016 г.

Шоколадово- бананов кейк





           Обичам шоколадови десерти, шоколадови сладки,  изобщо обожавам шоколад и всичко приготвено с него. А в комбинация с банан се получава един превъзходен, ароматен и наситен на вкусове десерт. Който е опитвал, знае за какво говоря.



         2 яйца
         1/2 ч.ч олио
         1/2 ч.ч захар
         1/2 ч.ч кисело мляко
         3с.л какао
         1.ч.ч брашно
         1 п. бакплувер
         щипка сол
         щипка сода бикарбонат
         2 банана
         100 гр. натурален шоколад



              Отделете белтъците от жълтъците. Разбийте жълтъците със захарта на гъст крем. Постепенно добавете и олиото на тънка струйка. Смесете в купа брашното, какаото, бакплувера и содата бикарбонат. Разбъркайте и ги прибавете на порции към яйчната смес, като разбърквате с шаптула.Бананите намачкайте и към тях добавете киселото мляко.Разбийте с миксер и  прибавете  към тестото.
         Разстопете шоколада на  водна баня. Разбийте белтъцте с щипка сол на сняг. Добавете шоколада към белтъчния сняг. Внимателно прибавете белтъците към сместа, като разбърквате с шпатула. Готовата смес изсипете в покрита с хартия за печене форма с диаметър 22-24 см. Печете в педварително загрята фурна на 180* до суха клечка.
        Украсете по желание. Аз украсих с бита сметана.



неделя, 11 декември 2016 г.

Канелено- орехови топчета






            Горещо ви препоръчвам тези малки бижута. Моите хора са влюбени в тях- ароматни и топящи се в устата, а и продуктите, с които се правят са само три. Обичам такива рецепти.

 


източник: тук


           125гр. масло на стайна температура
           6 с.л с връх брашно
           2/3 ч.ч едро нарязани орехи


       за овалване:
           2с.л захар
           1с.л канела


           Към маслото добавете брашното и с ръце замесете тесто. Добавете орехите и омесете още веднъж. От тестото оформете топчета с големината на орех. Наредете ги в тавичка покрита с хартия за печене. Печете в предварително загрята на 200* фурна до зачервяване. Още топли оваляйте в канелената захар. Аз след като ги овалях в канелата, ги овалях още веднъж само в захар. Имайте предвид, че са ронливи и трябва да бъдете внимателни при овалването им. От тази смес излизат 22 топчета.



петък, 2 декември 2016 г.

Магическа шоколадова торта








        Отдавна го бях набелязала, но щом го намерих и в шоколадов вариант, решението бе взето мигновенно. Обичам кремести сладкиши, а още повече пък и такива, които се приготвят лесно.


източник: M's Bakery M
600 мл прясно мляко
120 гр. масло 
1ч.ч брашно
45гр. какао( 1 п.)
4 яйца
1 3/4 ч.ч пудра захар
2 супени лъжици силно кафе
1 есенция ванилия на Др. Йоткер 
няколко капки лимонов сок


              Разтопете маслото и оставете да се охлади. Млякото също загрейте леко и оставете на страна. Важно е млякото и маслото да са хладки. В отделен съд смесете брашното и какаото.
          Отделете яйцата на белтъци и жълтъци. Разбийте белтъците с няколко капки лимонов сок на сняг. Жълтъците разбийте със захарта на крем. Към тях добавете маслото, ванилията и кафето. Разбъркайте до хомогенна смес.
          Към жълтъчната смес добавете пресятото брашно смесено с какаото и след това добавете прясното мляко. Накрая много внимателно сложете белтъците, като  разбърквате леко с шпатула от центъра към върха. 
          Намажете с масло правоъгълна тавичка и излейте тестото. Печете в предварително загрята на 160*С фурна за около 50-60 мин. При разклащане трябва да има леко желеобразна текстура. Оставете да се охлади напълно и поръсете с пудра захар или какао. Може да гарнирате и с пресни плодове.
              

събота, 26 ноември 2016 г.

Кейк "Зебра" в мултикукър





             Е, не ми се получи перфектна шарка, но пък за сметка на това вкусът му е божествен.
         


източник: Сладко и солено
            4 яйца
        1 ч.ч. захар
        1/2 к.ч олио
        1 ч.ч. брашно
        1 п. бакпулвер
        2 ч.л. какао


                Разбийте яйцата заедно със захарта до побелевяне.   Залейте какаото с малко гореща вода и разбъркайте до получаване на кашица.  Към разбитите яйца добавете олиото. Пресейте брашното с бакпулвера, изсипете го  в яйчената смес и  разбъркайте внимателно с лопатка. Разделете тестото на  две равни части. В едната се добавете какаото.


          В купата на мултикукъра, намазана с малко олио и поръсена с брашно се наливат последователно в центъра една-две супени лъжици от бялото тесто, една-две лъжици от кафявото тесто и отново от бялото. Така се редуват до изчерпване на двата вида тесто.  Поставете купата в уреда и  включете програма печене на 180*С за 40 мин. 
          След като кейка е готов,  извадете купата и оставете леко да се охлади. Извадете сладкиша и поръсете с пудра захар.



неделя, 20 ноември 2016 г.

Бухти с крем сирене





           Вкусни, уханни, топящи се в устата- това са днешните завъртулчици, които спретнахме с помощта на децата. Една доза не им стигна, наложи се да направим още една, която слава богу успях да заснема.




             100 гр. крем сирене
          2 яйца
          3с.л кисело мляко
          1 ч.ч. брашно
          1 с. л бакплувер
          щипка сол
          1 ванилия
          олио за пържене




        Пресейте брашното с бакплувера и ванилията. Добавете и останалите продукти и замесете средно гъсто тесто. С помощта на лъжица загребете от тестото и пържете в силно сгорещена маслена баня. Отцедете върху кухненска хартия. Поднесете поръсени с пудра захар. Котлона трябва да е на средна степен, иначе вътре бухтите може да останат сурови.


петък, 11 ноември 2016 г.

Лимонов кейк с боровинки



                 Рецептата за този прекрасен сладкиш е от турско кулинарно списание. Доста се озорих, докато разгадая и преведа продуктите, а да не говоря и за начина на приготвяне,  но пък крайният резултат си заслужаваше.



       3 яйца
       3/4ч.ч захар
       1ч.ч кисело мляко
       3/4 ч.ч олио
       сока и кората на един лимон
       3ч.ч брашно
       1ванилия
       1п. бакплувер
       2ч.ч боровинки( може и замразени)



            Разбийте яйцата и захарта на гъст крем. На тънка струйка добавете олиото и киселото мляко. Следват сока и кората на лимона. Смесете бакплувера, ванилията и брашното и на части ги добавете към яйчната смес, като бъркате с шпатула. Накрая добавете боровинките и внимателно разбъркайте. Изсипете тестото в дълга правоъгълна кексова форма, която предварително сте застлали с хартия за печене. Пъхнете в предварително загрята на 180* фурна.

вторник, 8 ноември 2016 г.

(Не)Обикновенни сладки



                 Божествени, топящи се в устата и лесни за приготвяне. Нямат перфектен вид, но пък вкуса навява детски спомени, което за мен ги прави необикновенни.

 

      4 яйца
      1 1/2 ч.ч захар
      1 1/2ч.ч кисело мляко
      1ч.ч олио
      1/2к.л сода бикарбонат
      1п. амонячн сода
      
брашно колкото поеме за средно гъсто тесто (на мен ми   пое   5ч.ч )
      захар и канела за поръсване




       Всички продукти се разбъкват по реда на записване. Трябва да получите средно гъсто тесто. С помощта на лъжица  взимате от тестото и слагате в тава покрита с хартия за печене, на разстояние една от друга. Поръсвате с канела и малко захар. Печете в предварително загрята фурна на 200* до зачервяване. 



        

неделя, 22 май 2016 г.

Крем с ягоди и кокос



           Представям ви фаворита в къщи за тази пролет. Но пък и вкуса му си заслужава първото място - нежен крем с аромат на кокос, мед и онези малки червени бижута-ягоди.





200мл. сладкарска сметана
200гр. крем сирене
2 ванилии
3/4 ч.ч кокосови стърготини
пудра захар на вкус
ягоди
меденки




        Почистете ягодите и ги нарежете на малки кубчета. Меденките стрийте на трохи. Изсипете сметаната в подходящ съд и я разбийте до гладки върхове. Добавете крем сиренето и пудра захар на вкус. Отново разбийте. Следват ванилията и кокоса.
       В чашка сложете малко от крема, поръсете с медени трохи, а тях покрийте с ягодови кубчета. Така  продължете до края на чашата. Ако желаете може да смените последователноста на продуктите. Всичко зависи от вашият вкус и предпочитания.

вторник, 17 май 2016 г.

Панакота с кисело мляко и боровинки











            източник: Рецепти за здраве

        240 мл. кисело мляко
        240 мл. прясно мляко
        5 с.л подсладено кондензирано мляко
        30 мл. вода
        1 п. желатин
        боровинково сладко и замразени боровинки



            Смесете желатина с водата и оставете сместа за 10 мин. на страни.
            Разбийте киселото мляко, 1/2 к. ч от прясното мляко и подсладеното кондензирано мляко. Сложете останалото прясно мляко на котлона да къкри, като не бива да завира. Добавете към него водата с желатина и разбъркайте до разтварянето на желатина. Не трябва да допускате завиране, защото сместа няма да се желира. Махнете от котлона и добавете към киселомлечната смес.


            Сложете купата със сместа в ледена вода и бъркайте докато стане гладка. Ако има бучици от желатина прецедете.
         Разпределете в купички или чаши и оставете в хладилника за най-малко 2 часа. Извадете 10-15 мин. преди сервиране и отгоре сложете една лъжица боровинково сладко и поръсете с малко замразени боровинки, ако имате.