четвъртък, 16 януари 2014 г.

Родопски клин с тиква и праз







            Странна комбинация, но много характерна за нашия край. Рецептата имам от моята баба. През зимния сезон често си го приготвям и почти сама си го изяждам, защото домочадието не могат да приемат, че тиквата е вкусна не само със захар.


за корите:
                 около 1 и 1/2 ч.ч брашно
                 1с.л олио
                 1/4ч.ч вода


за плънката:
                   1 кг. тиква
             средната част на един стрък праз лук
             3ч.л захар
             2 ч.л ( равни) сол ( аз използвах хималайска)
             1/2 ч.ч олио
             1ч.ч царевично брашно
             2 яйца
             5 шепи ( може и топки) фино фиде ( ако е по едро, трябва първо да го сварите)

          Замесвате тесто от брашното, олиото и водата, и когато стане меко и еластично тесто го доомесвате на набрашнен плот. Разделяте го на две части, като трябва едната част да бъде по-голяма от другата. Разточвате голямото парче на тънка кора и я постилате в тава предварително намазана с олио, като  кората трябва да е по голяма от тавата, краищата и трябва да преливат. 



            Настържете тиквата на едро ренде. Добавете олиото, нарязаният на ситно праз, солта и захарта и разбъркайте. След това добавете царевичното брашно, леко разбитите яйца и накрая натрошеното фино фиде. Смесете всичко добре. Ако се притеснявате да не е прекалено солено, може да сложите една лъжичка сол, да пробвате на вкус и ако решите, че е нужно още, тогава добавете и останалото количество.



            Поръсете плънката върху кората и отгоре покрийте с по малката кора. Печете в предварително загрята фурна на долен реотан.
           Печете само на долен реотан и след 10-15мин.  разтръскайте леко тавата, за да не залепи. След като повдигнете леко клина и видите, че кората е опечена го обръщате  върху дъното на друга тава. Намазвате тавата отново с олио и връщате  клина чрез приплъзване. Поставяте във фурната. Печете пак на долен реотан докато и другата кора се зачерви.



12 коментара:

  1. Танче, чудесно е! Ще се възползвам някой път с удоволствие. :)
    А за капризите... Ами, направи го пак някой път и кажи "Хайде, опитайте. Този път го направих с моркови вместо тиква." без да знаят, че всъщност няма промяна. Ще видиш как се получава бързо. ;)
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, ще пробвам. Благодаря ти и успешна седмица!

      Изтриване
  2. Таня, интересна и вкусна идея!
    И аз предпочитам тиквата в солен вариант!
    Поздрави от мен :)

    ОтговорИзтриване
  3. Странна комбинация, но пък защо не?! Като гледам как вкусно изглежда... Пък и съм правила солени ястия с тиква, допадат ни. Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, радвам се, че ти харесва. Прекрасен ден!

      Изтриване
  4. Много хора не приемат тиквата в солен вариант, но пък тази рецепта е много интересна, не бях чувала за такъв вариант. Хубаво е, че ни показваш тази традиционна рецепта, за да не загубим нашенските си ястия. :)
    Приятна вечер, Танче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, много благодаря за милия коментар. Усмихната седмица!

      Изтриване
  5. Танче,аз предлагам изобщо да не им казваш,че има тиква,като не знаят сума ти работи ядат,които иначе биха обявили ,че не обичат.Аз така правя с моите хора и да ти кажа,почти не остана нещо,на което да се мръщят.Особено тиквата най-редовно им я маскирам :) .
    Страхотно предложение от твоя край,нямам съмнение,че е много вкусно!
    С пожелание за успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Росенце. Успешна и щастлива седмица и на теб!

      Изтриване
  6. Много интригуваща рецепта, Танче! Обичам тиква в солени версии, фен съм на класическия родопски клин, значи и този ще ми хареса :) Ама наистина ли има 3 чаени лъжици сол в плънката? Вижда ми се адски много...
    Хубава седмица ти желая и благодаря, че надникна при мен, за да открия твоя свят :) Много е уютно и вкусно тук!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тики, само ако знаеш как ме усмихна. Радвам се, че намина и, че това, което правя е привлякло вниманието ти. А за клина си абсолютно права. Добавят се две ч.л сол, като аз използвах хималайска, но това съм сгрешила и забравила да отбележа. Благодаря ти за поправката и усмихната седмица.
      А като приготвяш плънката, може да добавиш и по малко сол и да я пробваш на вкус, и ако е нужно да коригираш. Поздрави!

      Изтриване