Не знам дали е американски, но така съм го преписала в тефтера си, та затова така си го кръстих и в моята виртуална тетрадка. Става много вкусен сладкиш с хрупкава основа, а ако искате може и да не го обръщате, а така да си го хапнете с лъжица.
6 ябълки, средни по големина
3/4 ч.ч захар
4 с.л брашно
1 ч.л канела
за тестото:
1 ч.ч фини овесени ядки
1 ч.ч брашно
1/2 ч.ч захар
100 гр. масло
Обелете ябълките и ги нарежете на кубчета. Към тях прибавете 4 с.л брашно, 3/4 ч.ч захар и канелата. Смесете всичко много добре. Намаслете тавичка с тефлоново покритие или керамична такава и изсипете плънката.
Отделно пригответе тестото, като смесите всички сухи съставки и накрая добавете маслото. Тестото се меси с ръка, докато стане ронливо, на трохи. След това се разпределя хубаво, колкото може по-плътно върху ябълките. Пече се първо на 200*С и след 10 мин. фурната се намаля на 180*С и се допича до зачервяване. След като изкарате пая от фурната, минете по краищата на тавата с нож и обърнете в подходяща чиния. След като изстине поръсете с пудра захар.
Танче, идвам с чайче и чувал със сняг. :)
ОтговорИзтриванеПрекрасен пай!
Гери, добре си дошла, но си остави чувала, че тук има достатъчно сняг. хаха . Прегръдки, мила!
ИзтриванеМмм вкуснотия! Страхотно изглежда, нахраво усещам аромата! :)
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Благодаря ти, Алекс! Поздрави!
ИзтриванеИ аз се присъединявам към останалите:), ама си е чудно това пайче, как да не се изкуши човек. Страхотна визия и аромати! Поздрави и прекрасна нова седмица!
ОтговорИзтриванеКатенце, много ти благодаря. Целувки!
ИзтриванеИ на мен много ми хареса ,особено с овесените ядки!
ОтговорИзтриванеХубава седмица!
Радвам се, Нати, И на теб хубава седмица!
ИзтриванеКласиката си е класика! Браво Танче, много обичам ябълков пай и твоят изглежда страхотно! Поздрави!
ОтговорИзтриванеМерси, Люси. Хубав ден!
ИзтриванеТанче, и аз съм в компанията на опитващите :) Наистина чудесен десерт!
ОтговорИзтриванеХубава снежна седмица! Поздрави!
Заповядай, Албенче! И на теб усмихната седмица!
ИзтриванеМного ароматно и вкусно предложение, поздравления! С пожелания за хубава нова седмица!
ОтговорИзтриванеИглика, радвам се, че намина тук, в моето местенце, добре дошла. Благодаря за милия коментар. Прекрасен ден ти желая!
ИзтриванеДе да имаше сега с ароматния следобеден чай и от твоя пай,Танче!Много ми харесва,особено тези карамелени плодчета!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и хубава седмица!
Роси, радвам се, че ти харесва. Поздрави, мила и усмихната седмица!
ИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеОпределено ми хареса! :)
ОтговорИзтриванеhttp://thingamyjic.blogspot.com/
Радвам се. Благодаря ти и прекрасен ден!
ИзтриванеБлагодаря за рецептата- много лесна и много вкусна.
ОтговорИзтриванеАз я приготвих с малко интерпретация към ябълките добавих орехи и сушени сини сливи, а към тестото едно яйце, защото ми беше сухо.
:)
Анонимен, следващия път ще пробвам твоя вариант, защото с тези добавки съм сигурна, че е станало още по вкусно. Благодаря ти за доверието. Прекрасен ден ти желая!
Изтриване