сряда, 20 март 2013 г.

Лека лимоново- целувчена торта










            Правила съм я много отдавна и скоро попаднах на снимките на тази торта. За съжаление снимките не са добри, но вкуса и е запомнящ се и затова реших да я публикувам. Има много лек и свеж вкус. Нарочно не съм я украсявала, защото много обичам торти, в които да се виждат блатовете и крема, някак са по-семпли, поне според мен.


за блата:
  
          5 яйца
          1ч.ч захар
          1ч.ч брашно
          1 ванилия
          1 бакплувер
за крема: Рецептата за крема е на Йоли 
     Само че аз не сложих масло в крема, а бита сметана.
  
         10 с.л. захар
         9 с.л. брашно с  връх
         4 яйца
         1 ванилия
         1 литър прясно мляко 

         сок  от 1 лимон
         настъргана кора от  1 лимон
         100 мл. сметана


 1 опаковка целувки
      

      Първо направете крема, защото трябва да е изстинал добре преди да го наложите на тортата. За целта в тенджера смесете брашното, захарта и ванилията и ги размесете добре. Добавете яйцата и малко прясно мляко, за да получите гъста, гладка каша. Добавете и останалото мляко и сварете гъст крем. След като е готов крема добавете сока и кората на лимона. Отделно разбийте сметаната и при постоянно бъркане го добавете към крема.
     За да приготвите блата първо разбийте яйцата на пухкав  крем  заедно със захарта и ванилията докато  утроят  обема си.  Пресейте брашното заедно с  бакпулвера  и с внимателно бъркане го прибавете към яйцата. Печете на 180*С в застлана с хартия за печене тортена форма. След като е готов и охладен го разрежете хоризонтално на две части.
     Намажете единият блат с крем. Натрошете една опаковка целувки на ситно и ги наръсете. Покрийте с другия блат, като и него намажете  с крем. Оставете тортата няколко часа на студено и след това я споделете с близките си хора.
    Тъй като я правих за едни гости , неможах да я снимам в разрез. 









   
             


       

8 коментара:

  1. Тези торти, по този начин приканват да ги изядеш!:)
    Обожавам домашни торти от този тип! Честита Първа Пролет, Танче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита първа пролет и на теб, Кате! Точно това имах предвид, че няма начин да останеш безпристрастен към едно такова изкушение.

      Изтриване
  2. И аз съм "за" домашните храни, а домашните торти - колко са прекрасни само... Точно като твоята, Таничка, чудна е.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, много ти благодаря за милите думи. Честита първа пролет и на теб. Прегръдки.

      Изтриване
  3. ух, страхотно изглежда тази торта, потекоха ми лигите направо) като за следобедно кафе с приятелки

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вероника, благодаря ти, че се отби и се радвам, че тортата ти харесва. Усмихнат ден.

      Изтриване
  4. Много ми допада тази рецепта!

    ОтговорИзтриване
  5. Радвам се, че ти харесва. Успешен ден.

    ОтговорИзтриване