неделя, 16 юни 2013 г.

Задушени пържоли с гъби и заквасена сметана










                След двете публикации на сладка тема, време е да пусна и нещо соленичко, че сигурно си помислихте, че само сладко се яде у нас. Ама какво да се прави, като много обичам домашно приготвените сладкиши. Но освен с тях, се усещам, че все повече започвам да експериментирам и на солена вълна. Именно така направих и с тези пържолки, които се получиха наистина с много сполучлив вкус, и съответно бяха нещо различно, от това което приготвям по принцип. Дано и на вас да ви харесат. За разлика от ястието, снимките малко не ми се получиха, но не може всичко да е идеално.




                        6 свински пържоли без кост
                300-400 гр. пресни гъби
                200 гр. топено сирене
                50 гр. масло
                300 гр. заквасена  сметана
                1ч.ч вода
                олио за пържене
                сол и черен пипер


                 Овкусявате пържолите, така както на вас ви харесват. В случая аз съм използвала сол и черен пипер. След това ги запържвате за кратко в малко олио, колкото да променят цвета си.
Нарязвате гъбите на филийки. В йенска  тенджера нареждате ред пържоли, покривате ги с гъби, върху тях слагате половината от топеното сирене и половината масло. Следват отново пържоли, гъби, топено сирене и масло. Накрая изсипвате водата и заквасената сметана. Слагате във фурната на 200-220*С.


13 коментара:

  1. Таничка, много вкусно предложение! И аз харесвам тази комбинация. А също е много вкусно пържолка, полята с гъбен сос (само с брашънце май се правеше).
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, наистина е добра комбинацията, а и тази със гъбите също ни е сред любимите. Слънчев ден!

      Изтриване
  2. О, Танче, любимо ястие! Но не съм ги запържвала, ще пробвам - така се запечатва месото и сигурно е по-вкусно! Благодаря за идеята!
    Хубава слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенче, наистина става вкусно, пък и аз гледам винаги предварително да обработя месото топлинно, и след това да го слагам в гозбите. Пъстър и усмихнат ден!

      Изтриване
  3. Вкусът е страхотен и много любим у дома, нищо, че не е фотогенично ястието :)
    Хубава нова седмица, Танче!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудни са, обожавам такива пържолки! Прекрасна и вкусна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, радвам се, че ти харесват. Спорен ден и прегръдки!

      Изтриване
  5. ok no za kolko vreme shte e gotovo

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За около 40-45 мин. Ако ви се е получил по голямо количество сос, може да махнете капака на йенската тенджера и да оставите така за около 10 мин. Дано да съм била полезна. Усмихнат ден!

      Изтриване
  6. сметаната разреждате ли я с вода

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте и за много години!
    Не, не я разреждам с вода.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Ще се възползвам от вкусната рецепта , само че ще я направя с бон филе.
    Благодаря Ви! Светли празници!

    ОтговорИзтриване