4 яйца
1 ч.ч. олио
1ч.ч кисело мляко
1 ч.л. амонячна сода
1/2 ч.л. сода бикарбонат
около един кг. брашно
шипков мармалад за слепване
сок от цвекло
сок от морков
захар за овалване
От брашното, яйцата, захарта, олиото и киселото мляко, в което са разтворени двете соди, омесете меко тесто. От него оформете малки топки( колкото орех), които наредте в тава постлана с хартия за печене. Пъхнете тавата в предварително загрята на 200* фурна. Печете до леко порозовяване. Извадете и оставете сладките да изстинат.
След това ги слепете с шипков мармалад и потопете от едната страна в сока от моркови, а другата- в сока от цвекло. Оваляйте в кристална захар и наредете върху поднос.
Бърза торта със сладки и шоколадов крем
около 20 броя сладки
1 литър прясно мляко
2 яйца
2 п. пудинг шоколад
4 с.л захар
Загрейте 800мл. от млякото до кипване. В отделна купа разбийте яйцата, добавете останалото мляко и след това пудинга. Разбъркайте до получаване на гладка каша. Изсипете я в горещото мляко на тънка струйка, като непреставате да бъркате до сгъстяване. Отстранете и оставете за около 30мин. да поизстине.
Покрийте правоъгълна форма за кекс със стреч фолио. Сложете малко крем на дъното. Върху него наредете сладките една до друга, като ги нареждате с дъното нагоре. Притеснете. Пак покрийте с крем и наредете още един ред сладки. Завършете с малко крем, завийте фолиото и притеснете с нещо тежко отгоре ( аз използвах малка дъска за рязане). Оставете тортата да се охлади и сложете в хладилника за едно денонощие. Обърнете върху поднос и махнете фолиото. Поръсете с какао.
Чудесно, лесно и много вкусно.
ОтговорИзтриванеПоздрави Танче !
Благодаря,Ели!
ИзтриванеИ аз правих скоро праскови, Танче! Чудесни са за празниците! И идеята за десерт е много добра! Поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Люси. Поздрави!
ИзтриванеСтрахотна идея за оцветяване, дано не забравя, като им дойде реда!
ОтговорИзтриванеИ мен това ме привлече, Веси. Прегръдки!
Изтриване