вторник, 26 март 2013 г.

Мраморен кекс








          За първи път правя кекс, в тестото на който се слага амонячна сода. Използвала съм я при направата на сладки, но никога за кексове. Получи се много въздушен и мек кейк, който нямаше никаква миризма на сода, а освен това се и наду подобаващо.



  
                 4 яйца
           2 ч.ч. кисело мляко
           3 ч.ч. брашно
           1 ч.ч. олио
           2 ч.ч. захар
           1 пакетче амонячна сода
           1пакет какао
           малиново сладко за намазване
           пудра захар



            
        Разбивате яйцата и  добавяте захарта, олиото и брашното. В отделен съд си разтваряте амонячната сода в киселото мляко. После ги добавяте към яйчната смес. След като се смесят  отсипете  2/3 от тестото и в него  добавете какаото, докато се получи наситен кафяв цвят. Тавата, в която ще се пече се намазва с  олио и се поръсва  с брашно. След това  изсипете половината от жълтото тесто,върху него кафявото и най-отгоре другата половина от жълтото тесто, като то се слага с лъжица на места и после с вилицата се правят шарки. Печете на 200*С в предварителни затоплена фурна. След като е готов го намазвате със сладко и ако желаете ги наръсвате с пудра захар. В случая аз използвах сладко от малини.



         

Няма коментари:

Публикуване на коментар