За първи път правя кекс, в тестото на който се слага амонячна сода. Използвала съм я при направата на сладки, но никога за кексове. Получи се много въздушен и мек кейк, който нямаше никаква миризма на сода, а освен това се и наду подобаващо.
4 яйца
2 ч.ч. кисело мляко
3 ч.ч. брашно
1 ч.ч. олио
2 ч.ч. захар
1 пакетче амонячна сода
1пакет какао
малиново сладко за намазване
пудра захар
Разбивате яйцата и добавяте захарта, олиото и брашното. В отделен съд си разтваряте амонячната сода в киселото мляко. После ги добавяте към яйчната смес. След като се смесят отсипете 2/3 от тестото и в него добавете какаото, докато се получи наситен кафяв цвят. Тавата, в която ще се пече се намазва с олио и се поръсва с брашно. След това изсипете половината от жълтото тесто,върху него кафявото и най-отгоре другата половина от жълтото тесто, като то се слага с лъжица на места и после с вилицата се правят шарки. Печете на 200*С в предварителни затоплена фурна. След като е готов го намазвате със сладко и ако желаете ги наръсвате с пудра захар. В случая аз използвах сладко от малини.
Няма коментари:
Публикуване на коментар