Тъй като често правя кекс вкъщи, а и всеки път искам да е нещо различно, реших да пусна три от любимите кексове на моето семейство в една публикация. И трите варианта си заслужава да се опитат, защото са меки, уханни и топящи се в устата. Всички много ги харесваме, но Боян им е най-голям почитател. Само като ме попита дали имаме яйца, знам какво ще иска да му направя. А празните чинии след това ми носят най-голямата радост и удовлетворение.
Започвам с един ароматен и вкусен кекс, подходящ за сезона.
Кекс с дюли
3 яйца
1 ч.ч кисело мляко
1 ч.ч захар
1/2 ч.ч олио
1 п. бакплувер
100 гр. едро счукани орехи
1 ч.л канела
2 1/2 ч.ч брашно
2 средно големи дюли
Почистете дюлите и ги сварете до омекване. След това ги оставете да изстинат и ги отцедете. Когато са готови ги настържете на едро ренде.
В купа разбийте яйцата със захарта на пухкав крем, добавете олиото, млякото и накрая брашното, смесено с бакплувера. След като тестото стане хомогенно, прибавете ореховите ядки, канелата и настърганите дюли. Разбъркайте и изсипете в намаслена и набрашнена кексова форма. Печете на 180*С в предварително загрята фурна и за финал поръсете с пудра захар.
Трицветен кекс
Това е страхотен кекс, подходящ за гости. Спомням си, че когато го правих за първи път го сложих в по малка форма и по време на печене половината тесто излезна, в резултат на което не се получи трицветния ефект, който очаквах. Следващите пъти обаче бяха сполучливи. Затова, ако искате да го направите, го сложете в по-голяма форма или в по-дълбока, за да не се чудите и вие как да си почистите фурната след това.
5 яйца
3 к.ч захар
9 с.л олио
9 с.л хладка вода
3 1/2 к.ч брашно
1/2 п. бакплувер
какао
Пригответе три съда, като в единият сложете жълтъците, в другият двата белтъка, а в третият- трите белтъка. Разбийте жълтъците на гъст крем. Трите белтъка разбийте на сняг, като постепенно добавете 2 кафени чаши захар. Към тях добавете разбитите жълтъци и разбъркайте внимателно. В тази смес сложете 6 супени лъжици хладка вода, 6 супени лъжици олио и 2 1/2 кафени чаши брашно, предварително смесени с бакплувера.
Към купата с двата белтъка добавете 1 к.ч захар и разбийте на гъст сняг. Прибавете 3 с.л хладка вода, 3с.л олио и 1 к.ч брашно. Разбъркайте внимателно и добре сместа.
Формата за печене се намаслява и набрашнява. Изсипва се половината от жълтата смес, отгоре се поръсва с какао на прах. След това се изсипва бялата смес и пак се поръсва с какао. Към останалата жълта смес се добавя малко какао и се разбърква до равномерно оцветяване. Изсипва се най отгоре. Кекса се пече на 180*С в предварително загрята фурна.
Не случайно е прословут
Този кекс е по рецепта на Буболинката, и наистина не случайно е прословут. Правила съм го и с лимон, но в случая е с портокал, и не съм добавяла алкохол. Става невероятен и винаги сполучлив.
Бубе, много ти се възхищавам, благодаря ти за рецептата.
5 яйца
1ч.ч захар
1 1/2 ч.ч брашно
1/2 ч.ч олио
1п. бакплувер
1 ванилия
1 портокал
3с.л какао
Отделяме белтъците от жълтъците. Белтъците разбиваме на сняг с половината захар. С останалата половина захар разбиваме жълтъците докато побелеят и добавяме олиото. Обединяваме двете смеси, като разбъркваме лекичко и прибавяме брашното пресято с бакплувера и ванилията. Така полученото тесто разделяме на две части. В едната добавяме сока и настърганата кора на един портокал. Другата част оцветяваме с какаото. В намаслена и набрашнена форма за кекс изсипваме половината жълта смес, върху нея слагаме на места с помощта на лъжица от кафявата смес и отгоре изсипваме останалата жълта смес. Печем на 180*С в предварително загрята фурна.
И накрая главния виновник и дегустатор, доволен от мама и добре подсладил се след следобедния си сън.
Всички са наистина пухкави и много ароматни,Танче!Де да имаше сега по едно парче и за мен с кафенцето!
ОтговорИзтриванеУсмихнати почивни дни!
Таничка, както казваш ти - каква по-голяма радост от усмихнати и доволни личица и празни чинии... Прекрасни са и трите ти предложения!
ОтговорИзтриванеВсичко добро на цялото семейство и все така да ви е сладко! :)
Танче, ти си направо майстор на кекса! Това е незаменим сладкиш - прав е юнакът, дето е застанал в нетърпеливо очакване за най-голямото и пухкаво парче :) Комбинацията с дюла е направо откритие - такъв ароматен есенен плод със сигурност е чудесно допълнение.
ОтговорИзтриванеХубава вечер и усмивки за цялото домочадие!
Много целувки на това прекрасно детенце!:) А теб мила мога да те поздравя за тези невероятни вкусотии! Разкошни са всичките ти предложения! Прекрасни почивни дни!
ОтговорИзтриванеПухкави и прекрасни...как точно си ги определила наистина. Много ми харесват и трите, но определено ще опитам този с дюли, тъй като досега не съм хапвала. Поздравление Таня, you rock - again! :)
ОтговорИзтриванеМного апетитни кексове! Този с дюли ми е фаворит, сигурно е много сочен и ароматен!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Момичета, много ви благодаря за милите думи, радвам се, че ви харесват моите предложения. Пъстър и усмихнат ден ви желая!
ОтговорИзтриване