сряда, 18 декември 2013 г.

Christmas magic: Охлювчета с шипков мармалад, канела и орехи







               За мен тези сладки са много специални, защото са сладките на мама. Когато бях дете я карахме да ни ги прави с повод и без повод. Спомням си онзи уют, аромат, топлина, радост и усмивки. Да, такова беше на моменти моето детство. Специални  са и защото сега аз ги правя на моите деца и искам да пресъздам онзи момент, който ще остане завинаги в съзнанието им. За разлика от мама, аз ги приготвям само по празници, защото в тестото има свинска мас. Но според мен  нещо, с което не се прекалява, не е вредно.
             




за тестото:
                         1кофичка кисело мляко
                 1 яйце
                 1 ч.ч захар
                 1/2 ч.ч свинска мас
                 1/2 ч.ч олио
                 1ч.л сода бикарбонат
                 около 1 кг. брашно


за плънката:

            шипков мармалад
            смлени орехи
            канела


            За тестото разбийте яйцето със захарта и добавете киселото мляко, в което предварително загасете содата. Прибавете олиото, стопената свинска мас и накрая брашното. Замесете гладко и меко тесто. Разделете го на няколко топки. От всяка една разточете тънка кора с овална форма, която намажете леко с шипков мармалад, поръсете с канела и смлени орехи.


          Завийте кората на  руло и нарежете на парчета. Наредете охлювчетата в тава, предварително покрита с хартия за печене и печете сладките във силна фурна до порозовяване. Аз пекох на 200-230*С.



            Пробвала съм да ги направя с друго мармалад, но никога не ми са се получавали. Затова ако ви харесат и искате да изненадате близките с тях ви съветвам да използвате шипков мармалад.


6 коментара:

  1. Таничка, това е магията на храната - емоцията, която ни носи. Дали от преди, дали в момента, в който я споделяме с любимите хора, това е истинската й същност за мен. :)
    А твоите сладки са чудни, да ви е сладко! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Гери. Храната носи емоция и спомени. Благодаря ти и усмихнат ден!

      Изтриване
  2. Много красиви са станали и вкусни, а шипковият мармалад някак ми напомня за детството, което ги прави още по-неустоими! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, значи и при теб е така. Това детство. Когато сме малки искаме да пораснем, а когато пораснем, искаме да се върнат детските години.
      Прегръдки, бонбонче!

      Изтриване
  3. Чудесни сладки,Танче!Много ги харесвам и аз,но ги правя с масло и сливов мармалад.С пожелание за щастливи зимни празници!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ти, Росенце. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване