По скоро според мен е бананов сладкиш, но не аз съм автор на рецептата, за да кажа точно. Още през лятото си набелязах тази вкусотия, когато гледах Пекарната на Рудолф. Не съм променяла нищо по рецептата. тя и така си е перфектна. Банани и карамел- истинско удоволствие за сетивата.
400 г банани
4 яйца
225 г слънчогледово олио
300 г захар
240 г брашно
7 г бакпулвер
1 ч.л. сол
1 ч.л. канела
700 мл бита сметана
200 мл сметана
150 г масло
Намажете с олио тавичка за пай и наредете на дъното и банан и половина, нарязан на кръгчета. Другият банан и половина се намачква на пюре и се смесва с яйцата, захарта, брашното с бакпулвер и олиото. Сместа се разбърква с миксер и се изсипва върху бананите. Паят се пече на 190 градуса около 25 минути.
За млечния карамел се изсипва малко захар в нагорещена тенджера на котлона и като се стопи, се изсипва цялата захар да се карамелизира. Захарта не се бърка с лъжица или шпатула, а само се разклаща тенджерата. Сметаната се затопля и се изсипва в тенджерата при карамелизираната захар. Тенджерата трябва да е достатъчно голяма, защото при смесването на двата продукта започва клокочене. Бърка се докато сместа стане напълно гладка. Накрая се добавят маслото и щипка сол. Отново се бърка. Млечният карамел се изсипва върху плоска тава, за да изстине. Не трябва да изстива напълно, за да може да се работи с него. Разбива се сметана до пухкавост и се слага в хладилник за малко. Половината карамел се смесва с нея и се получава мус. Той се намазва върху пая.
За карамела:
300 г захар200 мл сметана
150 г масло
За украса:
1 настърган шоколад
1 банан
Карамел Намажете с олио тавичка за пай и наредете на дъното и банан и половина, нарязан на кръгчета. Другият банан и половина се намачква на пюре и се смесва с яйцата, захарта, брашното с бакпулвер и олиото. Сместа се разбърква с миксер и се изсипва върху бананите. Паят се пече на 190 градуса около 25 минути.
За млечния карамел се изсипва малко захар в нагорещена тенджера на котлона и като се стопи, се изсипва цялата захар да се карамелизира. Захарта не се бърка с лъжица или шпатула, а само се разклаща тенджерата. Сметаната се затопля и се изсипва в тенджерата при карамелизираната захар. Тенджерата трябва да е достатъчно голяма, защото при смесването на двата продукта започва клокочене. Бърка се докато сместа стане напълно гладка. Накрая се добавят маслото и щипка сол. Отново се бърка. Млечният карамел се изсипва върху плоска тава, за да изстине. Не трябва да изстива напълно, за да може да се работи с него. Разбива се сметана до пухкавост и се слага в хладилник за малко. Половината карамел се смесва с нея и се получава мус. Той се намазва върху пая.
Изглежда убийствено вкусно, Танче! Към тази снимка, с разтеклия се карамел, посегнах с пръстче, да го обера ;)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Ех, Снежи, искрено ме разсмя с коментара си. Много си сладка. Прегръдки!
ИзтриванеЛеле,в разрез е просто уникален този пай,Танче!Прикова ми погледа от раз!Прекрасен е!Прегръдка!
ОтговорИзтриванеРоси, много мило, благодаря ти. Прегръдка и за теб!
ИзтриванеИ аз правих банофи за Димитровден, но по рецептата на Йоли. Определено е прекрасно предложение!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Танче! :)
Гери, на Йоли рецептите са супер. Благодаря ти и успешен ден!
ИзтриванеАууу, неустоим е този пай! Банани, карамел, перфектна комбинация! Страхотна си! Поздрави!
ОтговорИзтриванеКатенце, наистина е перфектна комбинацията. Целувки!
ИзтриванеТаня, аз също си падам по банофи пая, защото комбинацията на шоколад, банана и карамел е просто неустоима :) Прекрасен сладкиш си сътворила! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЛюси, много ти благодаря. Прекрасен ден, мила!
Изтриване