понеделник, 2 декември 2013 г.

Огретен от карфиол и броколи






                Декември вече е тук и повечето от вас вече са започнали коледните приготовления. Аз все още не съм започнала да се подготвям и затова публикувам една рецепта, която отлежава отдавна и все не намирах време за нея. Броколи, карфиол, бешамелов сос и кашкавал- неочаквано добра комбинация.





            1 глава броколи
            1 глава карфиол
            2 с.л лимонов сок
            щипка сол
            2 с.л масло
            2 с.л брашно
            1/2 л. прясно мляко
            сол
            кимион
            лимонов сок на вкус
            200 гр. настърган кашкавал



              Броколите и карфиола се разделят на розички. Броколите се варят в подсолена с щипка сол вряща вода, в която има и 2 с.л лимонов сок. След около 2-3 мин. се изкарват и в същата вода се пуска карфиола за 5 мин. Двата зеленчука се отцеждат и се нареждат в тавичка, така че да покрият дъното и.
               Отделно в 2 с.л масло се запържват 2 с.л брашно. Сместа се разрежда с прясното мляко, като се бърка непрекъснато. Когато се посгъсти, се подправя със сол, кимион и лимонов сок на вкус. Зеленчуците се поливат със соса и се пекат в умерена фурна за 15-20 мин. Поръсват се с настъргания кашкавал и се допича до златна коричка.



8 коментара:

  1. О, Таня, колко го обичам това ястие! Много апетитно приготвено от теб!

    ОтговорИзтриване
  2. Бих казала "очаквано добра комбинация"! Прекрасно е, Таничка. :)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. И аз изоставам с Коледните, но пък ми е празнично:))) Страхотно предложение, много вкусна рецепта! Броколи и карфиол обожавам! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Толкова апетитно изглежда... мммм...
    Ще се прави и у дома ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря и ще се радвам ако ви хареса. Хубав ден!

      Изтриване