Декември вече е тук и повечето от вас вече са започнали коледните приготовления. Аз все още не съм започнала да се подготвям и затова публикувам една рецепта, която отлежава отдавна и все не намирах време за нея. Броколи, карфиол, бешамелов сос и кашкавал- неочаквано добра комбинация.
1 глава броколи
1 глава карфиол
2 с.л лимонов сок
щипка сол
2 с.л масло
2 с.л брашно
1/2 л. прясно мляко
сол
кимион
лимонов сок на вкус
200 гр. настърган кашкавал
Броколите и карфиола се разделят на розички. Броколите се варят в подсолена с щипка сол вряща вода, в която има и 2 с.л лимонов сок. След около 2-3 мин. се изкарват и в същата вода се пуска карфиола за 5 мин. Двата зеленчука се отцеждат и се нареждат в тавичка, така че да покрият дъното и.
Отделно в 2 с.л масло се запържват 2 с.л брашно. Сместа се разрежда с прясното мляко, като се бърка непрекъснато. Когато се посгъсти, се подправя със сол, кимион и лимонов сок на вкус. Зеленчуците се поливат със соса и се пекат в умерена фурна за 15-20 мин. Поръсват се с настъргания кашкавал и се допича до златна коричка.
О, Таня, колко го обичам това ястие! Много апетитно приготвено от теб!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Бети!
ИзтриванеБих казала "очаквано добра комбинация"! Прекрасно е, Таничка. :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Радвам се, че ти харесва. Поздрави!
ИзтриванеИ аз изоставам с Коледните, но пък ми е празнично:))) Страхотно предложение, много вкусна рецепта! Броколи и карфиол обожавам! Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате, ще навакса ме. Усмихнат ден!
ИзтриванеТолкова апетитно изглежда... мммм...
ОтговорИзтриванеЩе се прави и у дома ;)
Благодаря и ще се радвам ако ви хареса. Хубав ден!
Изтриване