Усещам коледната магия само от аромата на мед и канела. Едва ли има човек, който да остане безпристрастен към това ухание и чувството за уют, което носи то. А и какво е Коледа без меденки. Това са най- любимите сладки на малки и големи. Тази година аз ги оформих във вид на мечета. Вярно, че занимавката е много, но след като видях грейналите от изненада детски очички, разбрах, че си е заслужавало.
2 яйца
1 ч.ч захар
1 ч.л канела
3 с.л мед
1 ч.ч олио
1ч.л сода
около 500 гр. брашно
За тестото разбийте яйцата със захарта, добавете олиото, меда, содата и канелата. Накрая постепенно започнете да добавяте и брашното. Замесете тесто, което разделете на топки. Върху набрашнен плот разточете всяка топка на кора с дебелина около 0,5 см. С помощта на чаша изрежете кръгчета. Вземете една капачка от флумастер. С нея изрежете очичките на мечето, които поставете отгоре за ушички. От остатъка на кората изрежете с капачката от флумастер още едно малко кръгче, което поставете по средата за носле.
От другата кора изрежете само кръгчета. Опечете меденките в предварително загрята фурна на 200*С. Слепете едно цяло кръгче с едно мече, като използвате сладко по ваш избор. Не слагайте много сладко, за да не се разтече. Накрая напълнете очичките със сладко, като използвате шприц с тънък накрайник или малка кафена лъжичка.
Оставете мечетата да престоят няколко дена, за да омекнат.
Страхотни сладурчета си направила,Танче!И едни такива мекички ми изглеждат меденките ти,изпекла си ги перфектно!
ОтговорИзтриванеХубав петък!
Таничка, не съм май вече много дете, макар така да се чувствам, но и моите очи грейнаха, чудни са! Браво!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Оле, много сладки мечета, много! Поздрави, Таничка!
ОтговорИзтриванеДами, радвам се, че ви харесват. Благодаря ви много. Успешна седмица!
ОтговорИзтриванеГолеми сладури са те зи мечета :)
ОтговорИзтриванеи у нас снощи минахме темата с меденките :) Чудесно е да ухае дома на канела и мед.
Поздрави, Таня!
Така е, Пепи. Радвам се, че ти харесват. Поздрави!
ОтговорИзтриване