За мен този
десерт има невероятно въздействие, защото ме връща в детството, когато майка ми
го поднасяше с чаша чай и двете заедно сядахме на сладка раздумка. Сега аз го поднасям на моите момчета(само,че без
чайJ), а те
мъркащи от удоволствие с охота споделят
преживяванията, които са имали през деня.
200гр. бишкоти
4 яйца, предварително отделени на белтъци и жълтъци
2 ч.ч вода
1ч.ч брашно
1 1/2 ч.ч захар
2 лимона
сладко по избор
подсладено прясно мляко за напояване
Потопете бишкотите в подсладеното и леко затоплено прясно мляко. Наредети ги в правоъгълна тавичка. Моята е с размери 30x 18 см. Намажете ги със сладко по избор. Аз използвах сладко от кайсии. Покрийте с още един ред напоени бишкоти.
Сложете 1ч.ч вода със захарта на котлона и изчакайте да заври. Към жълтъците редувайте по малко от брашното и другата част от водата, като резбърквате непрекъснато до получаване на гладка консистенция. Прибавете сока и кората на двата лимона. Изсипете тази смес на тънка струйка към врящата вода. Варете на слаб огън до получаване на гъст и гладък крем. Изсипете го върху бишкотите и оставете да изстине.
Включете фурната на горен реотан. Разбийте белтъците с 6 с.л захар и щипка сол на гъст сняг. Покрийте крема с белтъчната глазура и запечете до леко розово.
Не съм опитвала това.
ОтговорИзтриване