Рецептата за този прекрасен сладкиш знам от една позната, която беше всъщност и причината да опитам кестени, които в последствие станаха неразделна част от кухнята ми есенно време. Десерта се приготвя бързо, а е с невероятно кадифен вкус.
6 яйца
400 гр. пудра захар
200 гр. смлени орехи
300 гр. кестени
Отделете белтъците от жълтъците. Разбийте белтъците с половината пудра захар на сняг, а с останалата захар разбийте жълтъците на гъст крем. Към жълтата смес добавете смлените орехи и кестените, които предварително сте сварили, почистили от черупката и стрили. Разбъркайте внимателно сместа и добавете белтъците, като с помощта на дървена лъжица или шпатула бъркате от центъра към повърхноста, така, че сместа да остане въздушна.
Изсипете тестото в тава с падащи стени ( 22 см), дъното на която предварително сте покрили с хартия за печене. Леко намаслете хартията, но не и стените на съда. Печете в предварително загрята фурна на 180*С до суха клечка. Ако се налага по време на печене може да покриете с домакинско фолио, за да не изгори горната коричка.
След като се охлади десерта, го полейте с шоколадов крем, разтопен шоколад или ганаш. В случая аз съм избрала ганаш.
Да ви е сладко!
Прекрасен сладкиш, Таня! Аз тъкмо издирвах рецепта за някакъв десерт с кестени, тъй като у дома си имам няколко човека, които ги обожават. Досега съм ги правила като плънка на коледно пиле, но и тази рецепта е страхотна. Ще я опитам! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЛюси, ще се радвам ако ти хареса. Поздрави!
ИзтриванеТаничка, има защо да ти е любим сладкишът... Изглежда чудесно, а за вкуса съм сигурна. И хем е вкусно, хем си има и полезна страна. Прекрасно!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави! :)
Много си права, Гери. Има ги и двете страни, което го прави чудесен. Прегръдки.
ИзтриванеСупер е тортата и рецептата,Танче!Личи си колко е сочна и със сигурност много апетитна!Много ми допада!Хубава сряда!
ОтговорИзтриванеРоси, радвам се, че ти харесва. Усмихнат уикенд, мила!
ИзтриванеМного ме погъделичка по лакомата душичка този сладкиш, Танче! Много вкусно звучи! Обичам кестени и то до такава степен, че почти не мога да запазя обелени за сладкиш или друго. Ще трябва да дам на друг да ги бели :))
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата, ще си я запиша. Поздрави и хубав ден!
Снежи, искрено ме разсмя. Благодаря ти и усмихнат ден и на теб!
ИзтриванеРазкошен, разкошен! Кестени обожавам печени, варени, в сладкиши...Това е една ароматна, сочна и шоколадова прелест! Поздрави!
ОтговорИзтриванеАх, Кате, колко хубаво си го казала. Благодаря ти и целувки, бонбонче!
Изтриване