петък, 1 ноември 2013 г.

Шоколадова торта с кестени











             След като опитах Шоколадов крем с кестени, бях сигурна, че в съчетание с меки и нежни какаови блатове ще се получи убийствена комбинация. И се оказах права. Не че съм открила топлата вода с тази рецепта. В интернет има страшно много рецепти, но тази си я правих по свое усмотрение. Рецептата за блата е изключително сполучлива и ми е скъп спомен от една близка позната. А кремчето, ах, кремчето е невероятно, истинска наслада.




за блата:
     
            5 яйца
            1 ч.ч захар
            2 с.л какао
            2 с.л галета
            2 с.л брашно

за крема:

            0.500мл. прясно мляко
            3/4ч.ч захар
            2 с.л какао
            1 пакет царевично нишесте
            1 бурбонска ванилия
            4 яйца
            100 гр. натурален шоколад
            50 гр. масло
            300 гр. кестени( сварени, обелени и стрити)


           

          
             За блата разбийте яйцата със захарта на пухкав крем или докато удвоят обема си. В отделен съд смесете сухите съставки и ги пресейте. Добавете ги към сместа и разбъркайте с шпатула много внимателно, от центъра към върха, с цел тестото да остане въздушно. Изсипете тестото във форма с откопчаващи се стени, като предварително постелите дъното на формата с намаслена хартия за печене. Стените на съда  трябва да са сухи и не намаслени. Печете на 180*С в предварително загрята фурна. След като извадите блата го оставете да се охлади, но преди това с остър нож отделете стените на пандишпана от формата. След пълното изстиване на блата го разрежете на две или три платки с помощта на остър нож.


             За крема в подходящ съд смесете какаото, нишестето, ванилията и захарта. Отделно разбийте яйцата и към тях добавете прясното мляко. Разбъркайте и на тънка струйка изсипете яйчната смес към сухите съставки, като не спирате да разбивате. Така получената смес поставете на слаб огън до получаването на гъст крем, като продължавате да бъркате, за да не се образуват бучки или да загори. След това разтопте шоколада и маслото на водна баня и ги добавете към топлия крем. Накрая сложете и кестените. Оставете на страна да отдъхне.



         Сглобете тортата- блат, крем, блат, крем, блат. Може да украсите тортата с шоколадов ганаш или с друг шоколадов крем. Аз я поръсих с пудра захар, като използвах каренце на една кука.



10 коментара:

  1. Танче, много красива е станала тортата! А кестени много обичам печени, но никога не съм правила нещо с тях. Щом казваш, че кремчето е наслада, то пък може и да се престраша :)
    Хубав есенен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенче, сигурна съм, че ще ти хареса крема. Хубав ден, мила!

      Изтриване
  2. Таничкаааа, как я измисли, как я сътвори... Ех, че красота и вкусотия! Много ми хареса, много! :)
    Сърдечни поздрави и да ви е сладко! И не на последно място - светъл празник! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, трогнаха ме думите ти. Благодаря ти! Прекрасен ден ти желая!

      Изтриване
  3. Красива е! А като чета продуктите за крема, чудесна есенна торта се е получила, че и цвета и е като есенен лист :) шоколадово кафяв. Много ми хареса Таничка! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за милите думи. Много се радвам, че ти харесва. Пъстър и усмихнат ден!

      Изтриване
  4. Разкошна е! Шоколад и кестени, една наистина много вкусна комбинация! Тортата е много красива! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, наистина неустоима комбинация. Благодаря ти и поздрави!

      Изтриване
  5. Таня, много вкусна торта си направила! И чудесна на външен вид!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, радвам се, че ти харесва. Благодаря ти за прекрасния коментар. Усмихнат ден ти желая!

      Изтриване