понеделник, 24 март 2014 г.

Печени кореноплодни







            Идеята за тях се роди след публикациите на Катето и Пепчо, а начина на приготвяне прочетох в едно кулинарно списание. Там предлагаха вариант за здравословни пържени картофки, който на мен ми харесаха и реших, че и с други зеленчуци ще се получи и не сбърках. Дресинга, който се използва придава невероятен вкус, а ако искате да пробвате, може да използвате само картофи, стават божествени.




            1 голям картоф
        1 глава алабаш
        1 малка глава целина
        1 бяла ряпа
        2 моркова
        1 корен земна ябълка
        1/2 ч.ч зехтин
        2 с.л дижонска горчица
        черен пипер на вкус
        копър за поръсване
        щипка сол
        2 скилидки чесън

          Почиствате и обелвате кореноплодните и ги нарязване на филийки или пръчици. В голям съд смесвате зехтина, чесъна и горчицата. Разбърквате добре и изсипвате зеленчуците. Отново разбърквате до покриването им със соса. Изсипвате ги в голяма тава, покрита с хартия за печене и пъхате във фурната на 200*С. Поднесете топли и наръсени с копър.


8 коментара:

  1. Танче, много интересен поглед върху кореноплодните. Сигурна съм, че са били страшно вкусни. :)
    Пожелавам ти усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Такае, бяха вкусни, че ги и повторихме. Прегръдки, мила!

      Изтриване
  2. Танче, все се каня на тези запечени зеленчуци, обаче така и не съм стигнала до тях ... На грил просто ги обожавам, ще взема да се спретна и за фурната, пък и соса ще добавя :)
    Хубава седмица! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пробвай, Албенче, ще ти харесат. Целувки!

      Изтриване
  3. Ох, много ги обичам да му се не види! При теб са просто вълшебни, гледай как ме вдъхнови да си направя утре:))) Радвам се, че съм те вдъхновила и аз, въпреки, че този метод съществува от детските ни години, че и преди това... благодаря ти! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, много мило си го казала.Прекрасен ден ти желая!

      Изтриване
  4. Това е страшно по мой вкус, Танче! И аз често правя някакви подобни зеленчуци на фурна, но не се бях сещала да им слагам горчица. Следващият път и от нея ще мацна! Само да се сетим да си купим, че тази вечер се върнахме от пазар с 2 пропуснати покупки и буркан горчица беше едното...
    Честито Благовещение от мен. Усмивка :)

    ОтговорИзтриване
  5. Тики, радвам се, че ти харесва. Честит празник, макар и на патерица. Поздрави!

    ОтговорИзтриване