понеделник, 24 март 2014 г.

Печени кореноплодни







            Идеята за тях се роди след публикациите на Катето и Пепчо, а начина на приготвяне прочетох в едно кулинарно списание. Там предлагаха вариант за здравословни пържени картофки, който на мен ми харесаха и реших, че и с други зеленчуци ще се получи и не сбърках. Дресинга, който се използва придава невероятен вкус, а ако искате да пробвате, може да използвате само картофи, стават божествени.




            1 голям картоф
        1 глава алабаш
        1 малка глава целина
        1 бяла ряпа
        2 моркова
        1 корен земна ябълка
        1/2 ч.ч зехтин
        2 с.л дижонска горчица
        черен пипер на вкус
        копър за поръсване
        щипка сол
        2 скилидки чесън

          Почиствате и обелвате кореноплодните и ги нарязване на филийки или пръчици. В голям съд смесвате зехтина, чесъна и горчицата. Разбърквате добре и изсипвате зеленчуците. Отново разбърквате до покриването им със соса. Изсипвате ги в голяма тава, покрита с хартия за печене и пъхате във фурната на 200*С. Поднесете топли и наръсени с копър.


8 коментара:

  1. Танче, много интересен поглед върху кореноплодните. Сигурна съм, че са били страшно вкусни. :)
    Пожелавам ти усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Такае, бяха вкусни, че ги и повторихме. Прегръдки, мила!

      Изтриване
  2. Танче, все се каня на тези запечени зеленчуци, обаче така и не съм стигнала до тях ... На грил просто ги обожавам, ще взема да се спретна и за фурната, пък и соса ще добавя :)
    Хубава седмица! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Ох, много ги обичам да му се не види! При теб са просто вълшебни, гледай как ме вдъхнови да си направя утре:))) Радвам се, че съм те вдъхновила и аз, въпреки, че този метод съществува от детските ни години, че и преди това... благодаря ти! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, много мило си го казала.Прекрасен ден ти желая!

      Изтриване
  4. Това е страшно по мой вкус, Танче! И аз често правя някакви подобни зеленчуци на фурна, но не се бях сещала да им слагам горчица. Следващият път и от нея ще мацна! Само да се сетим да си купим, че тази вечер се върнахме от пазар с 2 пропуснати покупки и буркан горчица беше едното...
    Честито Благовещение от мен. Усмивка :)

    ОтговорИзтриване
  5. Тики, радвам се, че ти харесва. Честит празник, макар и на патерица. Поздрави!

    ОтговорИзтриване