вторник, 4 април 2017 г.

Две праскови посях и...





             След като гледах един клип, в който оцветяваха прасковките със сок от морков и цвекло, реших, че е дошло време и аз да направя от тези малки(големи) сладурчета. Отворих старите тефтери останали ми от леля и мама и там рецептата изглеждаше лесна. Нали знаете как едно време в тефтерите на повечето рецепти им се пишеха само продуктите, без начина на приготвяне.Та и тази рецепта беше такава. Не пуснах чичко гугъл, все пак имах някаква основа, пък и бях решила, че няма как да не се получат. Да, те се получиха, но много големи. С всяка тава намалях размера на топчета, докато стигна до желаната големина. А имах вече цял куп големи половинки, които трябваше да ядем с дни. И така освен с прасковки се облажихме и с една тортичка, която и да бях планирала, нямаше да направя скоро.






2 ч.ч. захар
4 яйца
1 ч.ч. олио
1ч.ч кисело мляко
1 ч.л. амонячна сода
1/2 ч.л. сода бикарбонат
около един кг. брашно

шипков мармалад за слепване
сок от цвекло
сок от морков
захар за овалване 



     От брашното, яйцата, захарта, олиото и киселото мляко, в което са разтворени двете соди,  омесете меко тесто. От него оформете малки топки( колкото орех), които наредте в тава постлана с хартия за печене. Пъхнете тавата в предварително загрята на 200* фурна. Печете до леко порозовяване. Извадете и оставете сладките да изстинат.



     След това ги слепете с шипков мармалад и потопете от едната страна в сока от моркови, а другата- в сока от цвекло. Оваляйте в кристална захар и наредете върху поднос.




            Бърза торта със сладки и  шоколадов крем

 

      около 20 броя сладки
      1 литър прясно мляко
      2 яйца
      2 п. пудинг шоколад
      4 с.л захар




           Загрейте 800мл. от  млякото до кипване. В отделна купа разбийте яйцата, добавете останалото мляко и след това пудинга. Разбъркайте до получаване на гладка каша. Изсипете я в горещото мляко на тънка струйка, като непреставате да бъркате до сгъстяване. Отстранете и оставете за около 30мин. да поизстине. 
          Покрийте правоъгълна форма за кекс със стреч фолио. Сложете малко крем на дъното. Върху него наредете сладките една до друга, като ги нареждате с дъното нагоре. Притеснете.  Пак покрийте с крем и наредете още един ред сладки. Завършете с малко крем, завийте фолиото и притеснете с нещо тежко отгоре ( аз използвах малка дъска за рязане). Оставете тортата да се охлади и сложете в хладилника за едно денонощие. Обърнете върху поднос и махнете фолиото. Поръсете с какао.



   

6 коментара:

  1. Чудесно, лесно и много вкусно.
    Поздрави Танче !

    ОтговорИзтриване
  2. И аз правих скоро праскови, Танче! Чудесни са за празниците! И идеята за десерт е много добра! Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна идея за оцветяване, дано не забравя, като им дойде реда!

    ОтговорИзтриване