неделя, 17 март 2013 г.

Ден за прошка и една питка








             Днес е Сирни Заговезни. Честит празник на всички! Нека си простим.
         Днес се случи така, че правихме  и прощъпулника на моя племенник. Аз имах честа да му опека питата. Пожелавам му да е все така усмихнато и послушно дете и много да радва мама и тати.




    
           

         1кг. брашно
         1  кубче мая
         1 с.л сол
         щипка захар
         200мл. прясно мляко
         450гр. кисело мляко
         5 яйца
         3 с.л олио
         малко разтопено масло


            В леко затопленото прясно мляко размивате маята с щипка захар и малко брашно и я оставяте да шупне. От брашното правите кладенче, в което чукате яйцата, сипвате киселото мляко, олиото, солта и накрая маята. Омесвате меко, но не лепкаво тесто и го оставяте да втаса на топло ( да удвои обема си). След като е готово тестото отделяте от него 4-5 малки топки. Останалата част от тестото я разделяте на две и всяка част разточвате на правоъгълна кора. Намазвате кората с разтопено масло и я навивате на руло. Така процедирате и с втората кора. Нарязвате ги на равни парчета.В намаслена тава едните парчета ги нареждате прави, а други с разреза надолу като между някои слагате и от топчетата, така както на вас ви харесва. След като сте готови оставяте питката пак да втаса, намазвате я с един разбит жълтък смесен с малко олио и я печете на 180*С в предварително загрята фурна. Имайте предвид, че изправените парчета ще са по високи и може да ви загорят, затова след като е покафевеняла  добре , може да покриете питата с фолио, докато се опече напълно.
        Да ви е сладко и весел празник ви полжелавам. Простете и простени да сте. 




 

6 коментара:

  1. Да е жив и здрав господинът, да расте щастливо и обичано дете. Много хубава питка си му направила, Таничка!

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина е чест да опечеш питка за такъв повод! Прекрасна е, личи си колко любов си вложила в нея! Да е живо и здраво детето! А днес понеже е и Сирни Заговезни - простено да ти е и прости, ако с нещо неволно съм те засегнала!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, няма какво да ти прощавам, с нищо не си ме засегнала. Ако има и нещо от моя страна, прости. Лека вечер ти пожелавам,

      Изтриване
  3. Простено и прости! Да ти е жив и здрав племенника! Няма как да не е вкусна питката при такъв хубав повод :) Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Простено и прости, Габи.Благодаря ти за милите думи. Слънчева и успешна седмица ти пожелавам.

      Изтриване