събота, 2 март 2013 г.

Карамелени блокчета

 

     


       Обожавам шоколад, а в комбинация с карамел още повече.Затова реших да си направя десерт, в който да ги има и двете мои любими неща. Не е подходящо за хора на диета, защото е истинска бомба от калории. Може би ще си помислите, че карамела не ми се е получил, но аз търсих точно този ефект на разливане, т.е не исках да е стегнат, затова не добавих масло и ядки в сместа.





             Единственото нещо, което ще ви посъветвам да направите ако решите да си ги приготвите, е да увеличите количеството на бисквитите. На мен ми дойдоха малко, но не ми се ходише до магазина.


за блата:
               
               130 гр. обикновени бисквити
               малко разтопено масло ( знам, че повечето от вас, като мен правят нещата на око, затова не давам точното количество на маслото).

за кармела:
           
              1/3 ч.ч захар
              1/3 ч.ч затоплена течна сметана

за шоколада:

              100гр. натурален шоколад
              100 мл. течна сметана    


           Натрошете или смелете бисквитите в блендер. Добавете масло и разбъркайте. Трябва да стане на трохи. Направете основа  от бисквитените трохи като ползвате тортена форма(с диаметър 20 см.) покрита с хартия за печене. Добре притиснете основата с пръсти за да споите максимално добре бисквитите.  Охладете около 30 мин. преди да сложите карамела.
           Карамелизирайте захарта и след това изсипете горещата сметана вътре. Имайте предвид, че много пръска, затова бъдете внимателни. Бъркайте, докато се получи еднородна смес. В началото може да ви стои леко пресечено, но след като изстине и разбъркате всичко ще е наред. Оставете да се охлади и леко течен го излейте върху бисквитите. Връщате в хладилника да се стегне.
          За шоколадовата заливка загрейте сметаната и я отместете от котлона. Прибавете нарязаният на ситно шоколад и разбъркайте до неговото разтопяване. Поливате карамела с шоколадовата смес и пак връщате в хладилника.
          Режете с топъл сух нож.
         Да ви е сладко!  


 

4 коментара:

  1. Честит Национален празник,Таня!
    Залепнах от кеф, само гледайки тази прелест.Обожавам карамел!
    Поздрави и хубав празничен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честит празник и на теб, Вили!Благодаря за хубавите думи.

      Изтриване
  2. Шоколад и карамел, аз бонбонените истории ги усещам дори виртуално! Просто неустоимо! Честит национален празник и прекрасна неделна вечер!

    ОтговорИзтриване