Два десерта със сини сливи, които вкъщи обожаваме. Наскоро Снежи и Роси, а преди тях и Диана пуснаха един невероятен сладкиш с чийз плънка, който бях решила да пробвам. След това Снежи го направи с бял шоколад, но и когато Роси публикува същият десерт, но със сливи, момента просто назря и се реших. За плънката използвах нашенско крема сирене, и друго не съм променяла. Снежи, Роси, Диана благодаря ви. Когато го опитахме, Ивайло каза: "Мамо, това е най хубавия кекс, който си правила".
И тъй като може да намерите рецептата и при трите дами, аз ще я копирам, дано Роси да не се сърди.
1 яйце размер L
80 гр. масло
80 гр. бял шоколад
2 с.л. олио
2-3 с.л. захар ( или повече по ваш вкус )
140 гр. брашно
1/2 пакетче ( 5 гр.) бакпулвер
ванилия и канела
за чийз пърнежа:
1 кутия (175 гр.) крем сирене
1 с.л. натурално нишесте
1 яйце
пудра захар на вкус
ванилия
1 ч.ч. нарязани на кубчета сини сливи ( или друг плод )
Продълговата форма за кекс покрийте с хартия за печене и леко намаслете.Разтопете маслото и шоколада.Добавете олиото и захарта,разбийте.
Добавете яйцето и отново разбийте.
Накрая прибавете брашното,смесено с бакпулвера,ванилията и канелата и разбийте финално.
За пълнежа сложете продуктите в купа и ги разбъркайте с лъжица или телена бъркалка.
Изсипете във формата за печене около 3/4 от кексовата смес.Подредете половината парченца сливи.Разпределете пълнежа и върху него отново подредете останалите плодове.Най-отгоре сложете на купчинки от останалата кексова смес.
Изпечете кекса в загрята на 175 гр.Проверявайте готовността с клечка,по нея не трябва да има сурова кексова смес.
Оставете сладкиша да се охлади във формата за 5 мин.
Прехвърлете го заедно с хартията върху решетка и го оставете да изстине напълно преди да го нарежете.
Пай със сини сливи и извара
за основата:
125 гр. извара
щипка сол
1 яйце
100гр. захар
4 с.л олио
3 с.л прясно мляко
1ч.л бакплувер
брашно за меко тесто
за плънката:
около 1кг сини сливи
1/2 ч.ч прясно мляко
1/2 ч.ч грис
2 яйца
200 гр. захар
Разбърквате изварата със солта, яйцето, захарта, олиото и прясното мляко. Пресявате брашното с бакплувер и ги смесвате с горната смес на гладко тесто. Разстилате тестото с ръце върху намаслена форма с размери 22см, като оформяте ръб по стените на тавичката.
Измивате сливите и ги подсушавате. Разполовявате ги и изваждате костилките. Нарязвате ги на четвъртинки. Нареждате плътно върху тестото плодовете със разрязаната част нагоре. При нареждане леко ги притискате в тестото. Аз го направих така, но според мен по добре ще е ако предварително се запече основата.
За плънката кипвате прясното мляко със захарта. Махате тенджерата от огъня и сипвате гриса. Захлупвате и оставяте 5 мин. Разделяте яйцата и разбивате жълтъците към горещия грис. Белтъците разбивате на сняг и прибавяте към сместа. Изливате крема върху сливите и пъхате тавата във фурната. Печете на 200*С. След това охлаждате и оставяте да отлежи няколко часа в хладилника.
Таничка, две прекрасни и сезонни предложения! Чудесен вкус и аромат се носи при теб, присъединявам се към похвалите на малкия Ивайло.
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и хубав ден утре! :)
Чуден е и тук кейка! Определено е хитът на лятото!:) Взимам си парченце и ти пожелавам прекрасен ден!
ОтговорИзтриванеИ от паят си взимам парченце:) изглежда неустоимо!
ИзтриванеТанче и двете ти предложения изглеждат чудесно! Радвам се, че съм помогнала в избора и че за детето е бил най-вкусния кейк :)) Имам специално отношение към сините сливи в сладкиши и също съм си записала варианта на Роси. А и този твой с извара е просто зашеметяващ! Само като прочетох рецептата и взех да фантазирам за вкуса, и да търся време :) Поздрави и прегръдки, мила!
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеДами, много сте мили, само ако знаете колко много означават думите ви за мен. Слънчев и усмихнат ден ви желая!Целувки!
ОтговорИзтриванеТанче,чак сега виждам тази публикация и благодаря за доверието,този сладкиш на Дианка наистина пожъна масов успех!Също като Снежи се радвам,че сме спомогноли да си подсладите трапезата!Поздрави!
ОтговорИзтриване