сряда, 4 декември 2013 г.

Пай Банофи

              

           

                   По скоро според мен е бананов сладкиш, но не аз съм автор на рецептата, за да кажа точно. Още през лятото си набелязах тази вкусотия, когато гледах Пекарната на Рудолф. Не съм променяла нищо по рецептата. тя и така си е перфектна. Банани и карамел- истинско удоволствие за сетивата.







              400 г банани 
              4  яйца  
              225 г слънчогледово олио 
              300 г захар  
              240 г брашно 
              7 г бакпулвер  
              1 ч.л. сол 
              1 ч.л. канела  
              700 мл бита сметана

За карамела: 

              300 г захар 
              200 мл сметана 
              150 г масло

За украса:

              1  настърган шоколад 
              1  банан
              Карамел 



           Намажете с олио тавичка за пай и наредете на дъното и банан и половина, нарязан на кръгчета. Другият банан и половина се намачква на пюре и се смесва с яйцата, захарта, брашното с бакпулвер и олиото. Сместа се разбърква с миксер и се изсипва върху бананите. Паят се пече на 190 градуса около 25 минути.


            За млечния карамел се изсипва малко захар в нагорещена тенджера на котлона и като се стопи, се изсипва цялата захар да се карамелизира. Захарта не се бърка с лъжица или шпатула, а само се разклаща тенджерата. Сметаната се затопля и се изсипва в тенджерата при карамелизираната захар. Тенджерата трябва да е достатъчно голяма, защото при смесването на двата продукта започва клокочене. Бърка се докато сместа стане напълно гладка. Накрая се добавят маслото и щипка сол. Отново се бърка. Млечният карамел се изсипва върху плоска тава, за да изстине. Не трябва да изстива напълно, за да може да се работи с него. Разбива се сметана до пухкавост и се слага в хладилник за малко. Половината карамел се смесва с нея и се получава мус. Той се намазва върху пая.
           Паят се украсява с парченца банани, едри люспи настърган шоколад, а най-отгоре се поръсва с останалия млечен карамел. 



източник: Пекарната на Рудолф

10 коментара:

  1. Изглежда убийствено вкусно, Танче! Към тази снимка, с разтеклия се карамел, посегнах с пръстче, да го обера ;)
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Снежи, искрено ме разсмя с коментара си. Много си сладка. Прегръдки!

      Изтриване
  2. Леле,в разрез е просто уникален този пай,Танче!Прикова ми погледа от раз!Прекрасен е!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, много мило, благодаря ти. Прегръдка и за теб!

      Изтриване
  3. И аз правих банофи за Димитровден, но по рецептата на Йоли. Определено е прекрасно предложение!
    Поздрави, Танче! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, на Йоли рецептите са супер. Благодаря ти и успешен ден!

      Изтриване
  4. Аууу, неустоим е този пай! Банани, карамел, перфектна комбинация! Страхотна си! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катенце, наистина е перфектна комбинацията. Целувки!

      Изтриване
  5. Таня, аз също си падам по банофи пая, защото комбинацията на шоколад, банана и карамел е просто неустоима :) Прекрасен сладкиш си сътворила! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, много ти благодаря. Прекрасен ден, мила!

      Изтриване