сряда, 29 март 2017 г.

Herle Çorbası ( Супа с булгур и пиле)







           Обичам булгур и много често го заменям вместо ориз. За мен придава на ястието малко по екзотичен вкус. Тази рецепта видях в едни чуждоезичен блог и много ми хареса. Пробвах я веднага и от тогава тази манджа е редовно правена у нас.



източник: тук
1 предварително сварено пилешко бутче
1 глава лук
1 морков
2 ч.ч ситен булгур
1/2 ч.ч доматено пюре
2 с.л лютеница
3-4 малки картофчета
сол на вкус
4-5 с.л олио


       Обезкостете бутчето и нарежете месото на ситно. Нарежете лука и настържете на ситно моркова. Булгура измийте под течаща вода и оставет настрани. Обелете картофите и ги нарежете на половинки.
        В тенджера сложете олиото и запържете лука и морковите.  След това добавете доматите и лютеницата. Следва пилето и булгура. Запържете леко и добавете вода, която да покрива един пръст  булгура. Намалете котлона на средна температура и варете до готовност, като разбърквате често, за да не загори. Извадете картофите и ги намачкйте на пюре. Върнете ги в манджата и варете още 5-6 мин.

8 коментара:

  1. И моята баба навремето много готвеше булгур.Времената бяха други, нямаше толкова и различни видове ориз, даже и други зърнени.Булгурът придава чудесен вкус и на постни, и на месни ястия.И е много подходящ за пролетта и за пролетни сарми.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Елена, наистина придава различен вкус. Хубав ден ти желая!

      Изтриване
  2. Толкова вкусна чинийка, че на закуска бих излапала една:). Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Таничка, прекрасни цветов еи вкусове! Браво, мила! Поздрави! ( п.п - нося си канчето. Я, напълни една купичка :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заповядай, Люси, с удоволствие ще я споделя с теб!

      Изтриване
  4. Вкусна и красива супичка, Танче!
    Ще направя някой ден.

    ОтговорИзтриване