сряда, 10 май 2017 г.

Див ориз с гъби и спанак





              Никога до сега не бях пробвала див ориз, но в малкия град различните храни трудно се намират. Да, в он- лайн магазините има всичко, но пък друга си е тръпката от реалното пазаруване. Ако и вие като мен, не сте пробвали, не се чудете, вкусът си заслужава. Дано и моето предложение ви допадне.

 





1 ч.ч див ориз
1 морков
1/2 глава кромид лук
3-4 с.л олио
сол и черен пипер на вкус
3 ч.ч вода

         В малка тавичка загрейте олиото и запържете леко нарязаните на ситно лук и моркови.След това добавете почистеният и измит ориз. След като стане леко прозрачен добавете водата и подправете на вкус. Сложете ориза в предварително загрята на 200* фурна и печете до готвност. Извадете тавата и задушете ориза с алуминиево фолио или друга тава. 

200гр. гъби печурки
150 гр. спанак
1 скилидка чесън
чубрица и сол на вкус
2-3 с.л олио
магданоз за поръсване

           Загрейте олиото в тиган. Изсипете предварително измитите и нарязани гъби. Задушете ги на слаб огън до омекване. След това добавете нарязаните на ситно чесън и спанак, който предварително сте измили. Гответе още 2-3 мин, добавете подправките и отместете от огъня. Сервирайте като в чиния сложите канапе от ориз, а върху него сложете няколко лъжици гъби.

6 коментара:

  1. Танче,
    това може би е кафяв, но не див ориз съдейки по снимката.Знам,че дивият ориз има тъмно - кафяв до черен цвят и е някакъв вид трева, не точно ориз.Отглежда се в САЩ и КАНАДА и всъщност не е истински ориз.Но това са тъмни зърна, подобни на дългозърнест бял ориз.Мисля,че твоят ориз е кафяв, пълнозърнест ако не бъркам съдейки по снимката.Но въпреки всичко се е получило чудесно ястие.Най - бързо кафявият ориз се сварява в глинен съд .
    Поздрави и успешна седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, имаш право. Сега като погледнах в гугъл има разлика, въпреки, че на пакета пише див ориз.Може би е някаква разновидност. Благодаря ти и хубав ден!

      Изтриване
  2. Нямам спомен да съм пробвала, а може и да съм забравила, но див ориз като че ли не съм?:) То с толкова храна, човек вече забравя:)). Иначе чинийката изглежда много вкусно. Поздрави, Танче!

    ОтговорИзтриване
  3. И аз като Катето не помня:)), пък и по-дърта съм:))
    Дългозърнест ориз обаче не обичам, този ми прилича на добре разварен, което значи, е не е от твърдия:)), добре изглежда на снимката.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, важно е на колко се чувстваш, нали. Всички сме едни недорасли деца. Благодаря ти! Целувки!

      Изтриване