понеделник, 12 август 2019 г.

Сладкиш " Дамски каприз"







          Продължавам с рецепти от страите тефтери. Изключително популярен сладкш, който повечето от вас са приготвяли вече. Днес ви представям моят вариант.









       4 яйца
      1ч.ч. захар
      1к.ч олио
      1к.ч прясно мляко
      1ч.ч брашно
      1п. бакплувер
      1п. ванилия
      щипка сол
      6 с.л захар за белтъчния сняг



        Отделете яйцата на жълтъци и белтъци. Жълтъците разбийте със захарта на гъст крем. Добавете олиото и млякото, като непреставате да разбърквате.Накрая сложете брашното, което предварително сте смесили с бакплувера и ванилията.  Изсипете тестото в кръгла форма с размери 18см в диаметър?. Пъхнете в предварително загрята на 180* фурна.  Печете до готовност, която може да проверите с помощта на клечка.
      Включете фурната на горе реотан.
      Изпеченият блат, още топъл намажете със сладко от кайсии. Може да го замените с друго по ваш избор.
      Белтъците разбийте с 6 с.л захар и щипка сол на гъст сняг. Изсепете върху сладкото и запечете глазурата до леко розово.

2 коментара:

  1. Върна ме в детството с този сладкиш. Толкова неустоимо изглежда при теб. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Много много мой любим сладкиш от детството ми, но си го обичам и до днес. :) И това беше един от първите ми, тогава неуспешни все още, опити, когато бях дете. Кой да предположи, че белтъците се разбиват на сняг със захар (майка ми си го е знаела и не си го е записала в тефтера). И така накрая имаше омлет с белтъци върху блат. :)
    Хубав летен ден, Танче!

    ОтговорИзтриване