събота, 23 февруари 2013 г.


   

 

                         Портокалов кекс



             Изключително пухкав, дъхав и вкусен- това е днешното ми предложение. Когато го опитате не може да останете безпристрастни към вкуса и аромата на портокал. 




              4 яйца
         1ч.ч захар
         100гр. масло
         сока и кората на един портокал
         1 ванилия
         1п. бакплувер
         2/3ч.ч брашно


              Отделяте белтъците от жълтъците. Разбивате белтъците на сняг с малко от захарта, а с останалата захар разбивате жълтъците на пухкав крем. Към тях добавяте разтопеното и охладено масло, като разбърквате внимателно. След това прибавяте сока и кората на портокала, ванилията и смесеното с бакплувера брашно. Накрая с леки движения, за да не спадне сместа добавяте и разбитите на сняг белтъци. Ако прецените, че тестото ви е по рядко от кексово, прибавете още малко брашно( на мен ми пое 2/3 ч.ч, но зависи и  от големината на портокала и от големината на яйцата). Прехвърляте в намаслена форма или тавичка и печете на 180*С до суха клечка. 
              Да ви е сладко!




   

2 коментара:

  1. Наистина е ароматен, а за вкус не се и съмнявам! Чудесен е! Поздрави!

    ОтговорИзтриване