понеделник, 11 март 2013 г.

Шарен боб в гърне







        
             Обичам боб, още повече, когато знам, че си е от моята градина. Може да ви звучи странно, но всяка пролет от няколко години насам си сея различни зеленчуци, боб, картофи. И на есен, когато приберем реколтата се чувствам удовлетворена от себе си, защото знам, че децата ми ще ядат поне малко биопродукти, тъй като не използвам никаква тор, освен животинска. 




            Всичко съм го слагала на око, но ще ви дам ориентировъчни мерки.

         0,500кг. шарен боб
         1 голям морков
         1 глава лук
         1с.л червен пипер
         2.с.л брашно
         сол
         олио
         джоджен

          Първото нещо, което правя, когато готвя фасул е да му сменя първата вода. Това ще рече следното: измивам боба добре и го слагам с малко вода да заври. Изчаквам около 10 мин. и го прецеждам, изхвърлям водата, слагам му нова и пак го слагам да заври. През това време му добавих моркова, лука,олиото, пипера и размитото в малко вода брашно. След като се разгорещи малко по-малко започнах да го прехвърлям в гърнето (за да не се спука от топло студено). След това го сложих на бавен огън да си кловка. Когато е полуготов му добавих и сол на вкус, а накрая и джоджен.     

4 коментара:

  1. Колко хубаво изглежда... Това са най-вкусните ястия - домашните манджички.
    Поздрави, Таничка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Права си Гери- от домашното по вкусно няма. Благодаря ти и лек ден!

      Изтриване
  2. Не ми е странно, даже искам да имам голям двор и да го насадя с всички възможни зеленчуци, да са ми вкусни и сладки, не от онези гумени и недозрели. Представям си какъв вкус има този боб, изглежда много апетитно! Поздрави, Танче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, пожелавам ти да се сбъдне мечтата ти. Прегръдки.

      Изтриване