Рецептата е от старите тефтери на майка ми. Баницата става много бързо, а е и вкусна. Ако решите да се възползвате от рецептата, имайте предвид, че фидето, което използвате, трябва да е фино( от по тънкото), защото рискувате да остане сурово. Аз лично купувам от по-скъпото когато я правя. Така то се вижда в баницата, а когато съм я правила с по- евтино и пак фино, то се разварява и стои като един гладък макаронен блат.
500гр. кисело мляко
5 яйца
300 гр. натрошено сирене
1/2 ч.ч олио
1 ч.л сода бикарбонат
6 топки вито фиде
щипка сол
Яйцата се разбиват и към тях се добавя киселото мляко с погасената в него сода. Следват олиото, сиренето и шипка сол. Накрая се слага фидето, което предварително се натрошава. Сместа се изсипва в намаслена и набрашнена тава, като я поръсите с малко повече брашно. Печете на 200*С до готовност.
Да ви е сладко!
Много интересно предложение, Таничка, не бях виждала/чувала досега. Голямо богатство са тези тефтери.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Здравей , би ли посочила грамажа на фидето на 6-то броя топки . Благодаря ! Поздави Емо .
ОтговорИзтриванеЗдравей, Емо! За тази баница съм използвала фиде Misko от 250 гр. Както съм писала по горе, хубаво е фидето да е качествено и финно, за да се получи добър резултат. Дано да съм била полезна. Хубав ден ти желая!
ИзтриванеБлагодаря !
ОтговорИзтриванеАууууу, къде ме върнахте в детството? Съвсем бях забравила за тази баница! :))
ОтговорИзтриванеЕх, това тефтерите са страхотно чудо! Като бях малка и аз си водех един такъв, ама набързо го зарязах (дойде времето на интернета)