сряда, 21 август 2013 г.

Пълнозърнеста тарта с домати, кашкавал и моцарела









                 Изключително вкусна, ароматна и здравословна тарта, идеална за лятото според мен, защото през този сезон и доматите са най вкусни. Избрах да ползвам пълнозърнесто брашно, но ако рецептата ви хареса, вие може да използвате и бяло такова, въпрос на избор.



за тестото:
      
             1 ч.ч пълнозърнесто брашно (или бяло)
             1 ч.л бакплувер
             60 гр. краве масло
             3 с.л заквасена сметана или цедено кисело мляко
             1/2 ч.л сол
 за плънката:

            125 гр. сирене моцарела
            6 с.л галета
            150гр. настърган кашкавал ( може и сирене)
            3- 4 средни по големина домати
            2 с.л зехтин
            малко пресен босилек
            щипка сол




                От брашното, смесено с бакплувера, маслото( разтопено), млякото или сметаната и солта се замесва тесто. Оформете го на топка и го оставете за 30 мин. в хладилника. След това го разточете на кръгла кора върху набрашнена повърхност и го прехвърлете в намазана с масло и поръсена с галета форма с диаметър 22 см, като отстрани на формата оформете ръбче.
                 Настърганият кашкавал, размесете с галетата и половината от сместа разпределете върху блата. Нарежете доматите и моцарелата на филийки. Наредете доматите така, че да се застъпват едни с други, като на места слагате и от сиренето. Наръсете с останалата половина от смесения с галета кашкавал. Поръсете с щипка сол и печете за около 20 мин. на 200*С в предварително загрята фурна.
                 През това време нарежете босилека и го смесете със зехтина. След като тартата е готова я полейте с ароматния зехтин.



8 коментара:

  1. Ооо, Таничка, това е просто прекрасно! И със сигурност си запазвам рецептата, ще се пробва обезателно! Чудесно си съчетала продуктите, много ми хареса.
    Сърдечни поздрави и да ви е сладко! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Танче, Танче, страхота е тартата! И как можах по тия часове да я видя?! Много хубав избор на продукти, представям си вкусът. Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Таня, много ми е по вкуса тази тарта! Изглежда прекрасно, а за вкуса нямам съмнения, ще я опитам и то точно с пълнозърнесто брашно. Благодаря за споделеното! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. О, това е по много мой вкус, разкош, истински разкош за небцето!!!

    Усмихната вечер, Танче :)

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесно, кулинарно изкушение!Браво,Ивейн!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се да те видя тук, Миленче и не се сърдя, че ме преименува. Случва се! Усмихнат ден!

      Изтриване
  6. Благодаря ви много момичета. Само ако знаете как ме радва това, което сте написали. Трогната съм и много щастлив. Пожелавам ви слънчев ден и усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване