сряда, 28 август 2013 г.

Пълнозърнести содени хлебчета



             



                        Много вкусни и здравословни, хрупкави отвън,  а пухкави вътре. В интернет пространството има много рецепти, и всичките са с много малки разлики , така че източник не мога да посоча. Само знам, че са невероятни и, че търпят  много импровизации. Следващия път, когато ги правя, ще добавя и свежи подправки, според мен ще станат идеални.





             3 ч.ч пълнозърнесто брашно
             1 кофичка кисело мляко (3,6 % )
             1 ч.л. сода, угасена в млякото
             1ч.л сол
             1 к.л. захар 

             2 с.л олио
             сусам за поръсване
             1п. бакплувер



          Загасяте содата в млякото, добавяте солта, захарта, олиото и накрая смесения бакплувер с брашното. Разбърквате добре и с помощта на намзнени ръце  правите малки топки, които нареждате в тава покрита с хартия за печене. Оставяте ги да починат 15 мин. и ги поръсвате със сусам. Слагате тавата в предварително загрята фурна на 180*С и печете до готовност.

 

13 коментара:

  1. Таня, и аз съм на тази вълна с пълнозърнестите печива.Такъв вариант не съм срещала,имам предвид с кисело мляко.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мари, наистина са сполучливи и вкусни. Слънчев ден!

      Изтриване
  2. Не съм правила такива, но май ще пробва скоро. Много ми харесва, че са с кисело мляко.
    А и изглеждат супер! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Алекс, пробвай, надявам се да ти харесат. Хубав ден!

      Изтриване
  3. Правя подобни и много обичам! Страхотни са содените питки, Таничка! С малко чубричка и чашка айрян - ето такава закуска си правим. :)

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесни хлебчета,Танче!Хубав петък и почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  5. удни са, Танче! Дръпвам едно и ти пожелавам прекрасен септември!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ч" не ми е излязло, извини ме:)

      Изтриване
    2. Няма за какво да се извиняваш. Благодаря ти и на теб прекрасен септември, бонбон!

      Изтриване
  6. Станаха страхотни, въпреки искрените ми съмнения. Искам да споделя, че за първи път през живота си готвя с пълнозърнесто брашно, и цвета на тестото изключително много ме затрудни да преценя това печене "до готовност". В случай, че се появят и други като мен, моята готовност дойде на 20-тата минута при 180 на вентилатор. Естествено всичко зависи от големината на топките и фурната, моите бяха големи колкото земелчета от фантастико. Невероятно вкусни!!! Благодаря

    ОтговорИзтриване
  7. Яна, благодаря за доверието. Радвам се, че са се получили и са ви харесали. Права си, че всикчо зависи от печката и големината. Ще си го взема като поука. Весели празници!

    ОтговорИзтриване