петък, 18 октомври 2013 г.

Пухкави и ароматни








             Тъй като често правя кекс вкъщи, а и всеки път искам да   е нещо различно, реших да пусна три от любимите кексове на моето семейство в една публикация. И трите варианта си заслужава да се опитат, защото са меки, уханни и топящи се в устата. Всички много ги харесваме, но Боян им е най-голям почитател. Само като ме попита дали имаме яйца, знам какво ще иска да  му направя. А празните чинии след това ми носят най-голямата радост и удовлетворение.
             Започвам с един ароматен и вкусен кекс, подходящ за сезона.


                                     Кекс с дюли





          
                    3 яйца
               1 ч.ч кисело мляко
               1 ч.ч захар
               1/2 ч.ч олио
               1 п. бакплувер
               100 гр. едро счукани орехи
               1 ч.л канела
               2 1/2 ч.ч брашно
               2 средно големи дюли


                      




               Почистете дюлите и ги сварете до омекване. След това ги оставете да изстинат и ги отцедете. Когато са готови ги настържете на едро ренде.
               В купа разбийте яйцата със захарта на пухкав крем, добавете олиото, млякото и накрая  брашното, смесено с бакплувера. След като тестото стане хомогенно, прибавете ореховите ядки, канелата и настърганите дюли. Разбъркайте и изсипете в намаслена и набрашнена кексова форма. Печете на 180*С в предварително загрята фурна и за финал поръсете с пудра захар.





                                   Трицветен кекс



              Това е страхотен кекс, подходящ за гости. Спомням си, че когато го правих за първи път го сложих в по малка форма и по време на печене половината тесто излезна, в резултат на което не се получи трицветния ефект, който очаквах.  Следващите пъти обаче бяха сполучливи. Затова, ако искате да го направите, го сложете в по-голяма форма или в по-дълбока, за да не се чудите и вие как да си почистите фурната след това.




                           5 яйца
                  3 к.ч захар
                  9 с.л олио
                  9 с.л хладка вода
                  3 1/2 к.ч брашно
                  1/2 п. бакплувер
                  какао


                  Пригответе три съда, като в единият сложете жълтъците, в другият двата белтъка, а в третият- трите белтъка. Разбийте жълтъците на гъст крем. Трите белтъка разбийте на сняг, като постепенно добавете 2 кафени чаши захар. Към тях добавете разбитите жълтъци и разбъркайте внимателно. В тази смес сложете 6 супени лъжици хладка вода, 6 супени лъжици олио и 2 1/2 кафени чаши брашно, предварително смесени с бакплувера. 
            Към купата с двата белтъка добавете 1 к.ч захар и разбийте на гъст сняг. Прибавете 3 с.л хладка вода, 3с.л олио и 1 к.ч брашно. Разбъркайте внимателно и добре сместа. 
           Формата за печене се намаслява и набрашнява. Изсипва се половината от жълтата смес, отгоре се поръсва с какао на прах. След това се изсипва бялата смес и пак се поръсва с какао. Към останалата жълта смес се добавя малко какао и се разбърква до равномерно оцветяване. Изсипва се най отгоре. Кекса се пече на 180*С в предварително загрята фурна.




                                   Не случайно е прословут


        

              Този кекс е по рецепта на Буболинката, и наистина не случайно е прословут. Правила съм го и с лимон, но в случая е с портокал, и не съм добавяла алкохол. Става невероятен и винаги сполучлив. 

         

              Бубе, много ти се възхищавам, благодаря ти за рецептата.
       
                       5 яйца
               1ч.ч захар
               1 1/2 ч.ч брашно
               1/2 ч.ч олио
               1п. бакплувер
               1 ванилия
               1 портокал
               3с.л какао






                 Отделяме белтъците от жълтъците. Белтъците разбиваме на сняг с половината захар. С останалата половина захар разбиваме жълтъците докато побелеят и добавяме олиото. Обединяваме двете смеси, като разбъркваме лекичко и прибавяме брашното пресято с бакплувера и ванилията. Така полученото тесто разделяме на две части. В едната добавяме сока и настърганата кора на един портокал. Другата част оцветяваме с какаото. В намаслена и набрашнена форма за кекс изсипваме половината жълта смес, върху нея слагаме на места с помощта на лъжица от кафявата смес и отгоре изсипваме останалата жълта смес. Печем на 180*С в предварително загрята фурна.
                 И накрая главния виновник и дегустатор, доволен от мама и добре подсладил се след следобедния си сън.


 


7 коментара:

  1. Всички са наистина пухкави и много ароматни,Танче!Де да имаше сега по едно парче и за мен с кафенцето!
    Усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Таничка, както казваш ти - каква по-голяма радост от усмихнати и доволни личица и празни чинии... Прекрасни са и трите ти предложения!
    Всичко добро на цялото семейство и все така да ви е сладко! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Танче, ти си направо майстор на кекса! Това е незаменим сладкиш - прав е юнакът, дето е застанал в нетърпеливо очакване за най-голямото и пухкаво парче :) Комбинацията с дюла е направо откритие - такъв ароматен есенен плод със сигурност е чудесно допълнение.
    Хубава вечер и усмивки за цялото домочадие!

    ОтговорИзтриване
  4. Много целувки на това прекрасно детенце!:) А теб мила мога да те поздравя за тези невероятни вкусотии! Разкошни са всичките ти предложения! Прекрасни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Пухкави и прекрасни...как точно си ги определила наистина. Много ми харесват и трите, но определено ще опитам този с дюли, тъй като досега не съм хапвала. Поздравление Таня, you rock - again! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Много апетитни кексове! Този с дюли ми е фаворит, сигурно е много сочен и ароматен!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Момичета, много ви благодаря за милите думи, радвам се, че ви харесват моите предложения. Пъстър и усмихнат ден ви желая!

    ОтговорИзтриване