То не знам дали е пай, тарта или галет, наречете го както искате, но според моите мъже е ужасно вкусно. За съжаление аз не можах да го опитам, тъй като за мен не остана. Затова и снимка в разрез нямам. След като го приготвих го снимах цял целеничък и го оставих да изстине хубаво, след което излезнах по работа. Моите лакомници се прибрали след дълга разходка и са го излапали. Аз питам "За мен няма ли?", а Иво каза: Мамо, ама то беше точно четири парчета и докато се усетим то свърши. Ех, дори и да не съм го опитала, бях много щастлива, защото се е харесал, а това винаги много ме радва и ми дава още по голям стимул.
Рецептата съм адаптирала от този чуждоезичен блог. В оригинален вариант авторката на блога го е нарекла тарта, а при български превод излиза сладкиш. Затова аз също го именувах тарта, въпреки, че формата му е на галет.
за тестото:
125гр масло
1 яйце
1к.л сол
брашно за меко тесто
за плънката:
400 гр. извара
2с.л заквасена сметана
2 яйца
сол на вкус
черен пипер на вкус
2 шепи измит и нарязан спанак
1 тиквичка
В купа сложете маслото, нарязано на кубчета, яйцето и солта. Разбъркайте леко и започнете да добавяте постепенно брашното и месете, докато оформите топка тесто, което не залепва по ръцете. Завийте тестото в свежо фолио и го оставете в хладилника за 30 мин.
За плънката разбъркайте всички продукти, а тиквичката я нарежете на ленти с помощта на белачка за зеленчуци. Посолете я леко и я оставете да се отцеди. Моите ленти не са много хубави, но тя и белачката ми плаче за нова.
Разточете тестото направо върху хартия за печене, добавете плънката, като отстрани на тестото оставете няколко см. не покрити. Направете решетка от тиквичката върху изварата и повдигнете краищата на тестото. Прехвърлете в тава и печете на умерена фурна до златисто.
Таня, както и да го кръстиш е много вкусно! Апетитни снимки си направила!
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Здравей, Бети. Много се радвам, че намина през моето местенце, а думите ти са истинска чест за мен, като се има предвид, че ти си истински виртуоз и в готвенето и в поднасянето на ястията. Поласкана съм и ти благодаря. Усмихнато утре ти пожелавам!
ИзтриванеОх, не знам какво е но изглежда много вкусно! А излапването на храната е най-големият комплимент към една домакиня! Поздрави, с пожелания за прекрасна нова седмица!
ОтговорИзтриванеМного си права, Кате! Благодаря и усмихнат ден, мила!
ИзтриванеТаничка, само може да те радва, че не си намерила и трохичка. Ама как да е иначе - изглежда чудесно тази вкусотия (както и да я наречеш).
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Гери, много ти благодаря за хвалебствените думи. Слънчев ден!
ИзтриванеВсе едно как да му викаме, направо е прелестно и невероятно вкусно, знам го, защото не само съм опитвала комбинацията, но и твоето творение изглежда страшно апетитно!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Зори, много си мила! Радвам се, че ти харесва! Пролетен ден!
ИзтриванеНапълно разбирам момчетата ти и на мен ми се прииска да отмъкна парченце :) Много апетитно изглежда и неустоимо вкусно звучи! Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеСледващият път ще ти запазя едно парче. Благодаря ти. Прегръдки!
ИзтриванеThank you!Have a nice day!
ОтговорИзтриване