понеделник, 16 декември 2013 г.

Christmas magic: Сладък ръжен хляб с ябълки








             Горещо препоръчвам този сладък хляб с ябълки и ръжено брашно. Единствения недостатък е, че става малък, а у нас се изяде още леко топъл и не остана и трошица.



                  1 ч.ч ръжено брашно
            1/2 ч.ч смлени орехи
            2 ч.л бакплувер
            1 средна по големина ябълка
            1 ч.л канела
            1/2 ч.ч кафява захар
            2 с.л мед
            1/2 п. масло
            1 яйце ( стайна температура)
            75мл. прясно мляко ( стайна температура)



           Смесете брашното с бакплувера и смлените орехи. Отделно нарежете обелената  ябълка на кубчета и я поръсете с канелата и  разбъркайте.



           В подходящ съд сложете маслото, меда и захарта и поставете на котлона, докато се разтопи захарта. Отместете и оставете леко да изстине. След това към медената смес сложете яйцето и прясното мляко и разбъркайте с бъркалка до еднородна смес. Добавете и сухите съставки, като пак разбъркате, за да не останат бучки. Накрая добавете и ябълката. 



           Изсипете тестото в продълговата форма за печене с размери 20 x 8 см., предварително покрита с намаслена хартия за печене. Пъхнете във предварително загрята на 170*С фурна и печете около 40 мин. Ако повърхноста на хляба хване коричка, може да покриете с алуминиео фолио, за да не прегори.


източник:Moje Wypieki

8 коментара:

  1. Танче, поздравления!
    Напоследък нещо времето изобщо не ми стига, но сега откраднах няколко минути и разгледах всичко, което съм пропуснала - и сладките мечета, и палачинковата торта със спанак, и банановия сладкиш, и този сладък хляб! И добре, че пропуснах обедното хапване - при теб се заситих чудесно :) Всичко беше много вусно!
    Приятни коледни приготовления! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенче, липсваше ми. А само ако знаеш как ме зарадваха думите ти. Прегръдки и усмихнат ден!

      Изтриване
  2. Много ароматен, вкусен и красив е този хляб! И как празнично си го декорирала с панделката, много му отива да е на Коледната трапеза! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Великолепен,ароматен и толкова сочен кейк,Танче!Много,много ми допада!Прегръдка от мен и хубав ден да ти е!

    ОтговорИзтриване
  4. Таничка, какво удоволствие само... И как обичам подобни сочни сладкиши чудесен е!
    И пак да направиш, че да остане този път и за другите.. ;) Шегувам се.
    Хубава вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, със сигурност ще се повтори. Прегръдки и усмихнат ден!

      Изтриване