За мен тези сладки са много специални, защото са сладките на мама. Когато бях дете я карахме да ни ги прави с повод и без повод. Спомням си онзи уют, аромат, топлина, радост и усмивки. Да, такова беше на моменти моето детство. Специални са и защото сега аз ги правя на моите деца и искам да пресъздам онзи момент, който ще остане завинаги в съзнанието им. За разлика от мама, аз ги приготвям само по празници, защото в тестото има свинска мас. Но според мен нещо, с което не се прекалява, не е вредно.
за тестото:
1кофичка кисело мляко
1 яйце
1 ч.ч захар
1/2 ч.ч свинска мас
1/2 ч.ч олио
1ч.л сода бикарбонат
около 1 кг. брашно
за плънката:
шипков мармалад
смлени орехи
канела
За тестото разбийте яйцето със захарта и добавете киселото мляко, в което предварително загасете содата. Прибавете олиото, стопената свинска мас и накрая брашното. Замесете гладко и меко тесто. Разделете го на няколко топки. От всяка една разточете тънка кора с овална форма, която намажете леко с шипков мармалад, поръсете с канела и смлени орехи.
Завийте кората на руло и нарежете на парчета. Наредете охлювчетата в тава, предварително покрита с хартия за печене и печете сладките във силна фурна до порозовяване. Аз пекох на 200-230*С.
Пробвала съм да ги направя с друго мармалад, но никога не ми са се получавали. Затова ако ви харесат и искате да изненадате близките с тях ви съветвам да използвате шипков мармалад.
Таничка, това е магията на храната - емоцията, която ни носи. Дали от преди, дали в момента, в който я споделяме с любимите хора, това е истинската й същност за мен. :)
ОтговорИзтриванеА твоите сладки са чудни, да ви е сладко! :)
Така е, Гери. Храната носи емоция и спомени. Благодаря ти и усмихнат ден!
ИзтриванеМного красиви са станали и вкусни, а шипковият мармалад някак ми напомня за детството, което ги прави още по-неустоими! Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате, значи и при теб е така. Това детство. Когато сме малки искаме да пораснем, а когато пораснем, искаме да се върнат детските години.
ИзтриванеПрегръдки, бонбонче!
Чудесни сладки,Танче!Много ги харесвам и аз,но ги правя с масло и сливов мармалад.С пожелание за щастливи зимни празници!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Росенце. Прегръдки!
ОтговорИзтриване