петък, 31 януари 2014 г.

Зеленчукова запенка с извара





        
           Обичам да си приготвям такива зеленчуци, а и все повече ме радва това, че  децата се отпускат да ги ядат и им харесват. Като се има предвид, колко трудно се подават на това да консумират зеленчуци, за мен си е истинско постижение.




                   400 гр. броколи
             1 стрък праз
             4 печени червени чушки
             200 гр. замразен грах
             1 глава червен лук
             2 скилидки чесън
             250 гр. извара
             4 яйца
             2 с.л кисело мляко
             сол
             черен пипер
             100 гр. кашкавал


           В подсолена вряща вода сварете за около 10 мин. първо граха и след това добавете броколите. Варете още 5 мин. и махнете от огъня. Отцедете и измийте със студена вода, за да запазите зеления цвят на зеленчуците.
           Нарежете праза и лука на ситно. Чушките нарежете на кубчета, а чесъна обелете и наситнете. Смесете всички зеленчуци, овкусете със сол и черен пипер и сложете изварата. Разбъркайте внимателно и изсипете сместа в намаслена тавичка. Отделно разбийте яйцата с киселото мляко и полейте зелнчуците с яйчната смес. Запечете на 200*С и малко преди да е готово наръсете с настърган кашкавал и върнете във фурната до зачервяване.





7 коментара:

  1. Много обичам запеканки, и децата обичат. Тази, която представяш изглежда много вкусно и страхотно си подбрала продуктите. Прекрасни почивни дни, Таничка!

    ОтговорИзтриване
  2. Танче, щом мъниците одобряват, значи определено е голяма вкусотия. Така и изглежда. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Така е Гери, вкусотия. Прегръдки и прекрасна седмица пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  4. И аз имам едно такова голямо дете (с моето ЕГН ;)), което все по-често посяга към зеленчуковите ми произведения и все по-рядко към месните! Твоето звучи екстра, имам броколи и точно мислех да направя някаква огретенова версия за вечеря. Даваш вкусна идея, Танче :)
    Хубава седмица ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  5. Фантастично и богато на цвят и аромати ястие,Танче,непременно го включвам в менюто,много ми хареса рецептата ти,благодаря!С пожелание за слънчев и усмихнат зимен ден!

    ОтговорИзтриване