петък, 28 февруари 2014 г.

Фантазии с тиква: Олади с тиква






               Продължавам на тиквена вълна, че вече и минава сезона. Обожавам я и в сладък и в солен вариант. Идеята за оладите сигурно се досещате, че е на Инчето, с тази разлика, че замених ябълките с тиква. Федорка, благодаря ти за прекрасната рецепта, станаха пухкави и вкусни олади и изчезнаха за норматив.



                 Копирам рецептата за тези вкусни олади, направо от Инчето. Надявам се да не се разсърди.
1 яйце

5 супени лъжици захар

1 чаена чаша кисело мляко

1/2 чаена лъжичка сол

1 чаена лъжичка сода бикарбонат

1 и 3/4 чаени чаши брашно

  1 1/2 ч.ч настъргана тиква

ванилия

1/2 ч.л канела

олио за тигана
    

            В купа смесваме брашното, солта, захарта и ванилията. Към тях прибавяме яйцето, киселото мляко, в което предварително сме разтворили содата бикарбонат и настърганата тиква. Разбъркваме до хомогенизиране.
     В тефлонов тиган поставяме около 1-2 супени лъжици олио и го сгорещяваме, след което вземаме със супена лъжица от получената смес и я пускаме в добре сгорещения тиган / по 3-4 броя в тиган, защото се надуват/. Пържим оладите на среден огън и от двете страни.        
Преди да поставим следващите олади в тигана, отново добавяме 1-2 супени лъжици олио в тигана.  
Гарнирайте с мед и орехи и им се насладете.

5 коментара:

  1. Ау, тъкмо се чудех кога да направя тези на Инчето, а ето още един изкушаващ вариант. Другата седмица може да сме на олади:))) Много са пухкави и вкусни, Таничка. Прекрасни празнични почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Таничка, сигурна съм, че само ще я зарадваш Инчето. Прекрасна импровизация от твоя страна. :) И аз обичам тиква!
    Хубави почивни дни ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  3. А, как ще се сърдя, напротив, даже много ти благодаря за чудесната хрумка с тиквата. Досега тиквени олади не съм правила, а също като теб много обичам тиква. Ще се правят! Мисля, че все още има на пазара тиква, стува ми се, че някъде мернах.
    А, и честита Баба Марта :)


    ОтговорИзтриване
  4. Честита Баба Марта, Танче! Бели и червени, румени засмени!
    А блините изглеждат апетитни, да не обяснявам! Преди и при Инчето ме заплениха, но като не си водя записки, ги позабравих. Ще ги направя определено, в момента имам само круши. Може пък да стане интересно :)
    Усмивка!

    ОтговорИзтриване
  5. С тиква приветствам на момента,Танче,чудесна и много ароматна закуска си приготвила!
    С пожелание за успешни и позитивни пролетни дни!

    ОтговорИзтриване