събота, 10 май 2014 г.

Яйца с лук и сирене на фурна и чеснова топеница








           И двете ястия много ги обичам, но много любима ми е тази чеснова топеница, която знам от моята баба и е изключително популярна в нашия край. Може да се използва като добавка към картофи, качамак, каша или пък просто така да си топнете една филия хляб. Е, дано после не ви се налага да излизате, че ще се чудите как да премахнете миризмата на чесън.


      4 яйца
      2 връзки зелен лук
      4-5 с.л. олио
      150 мл. прясно мляко
      100 гр. натрошено сирене
      черен пипер и сол на вкус
      1/2 връзка магданоз

     Лукът се нарязва на ситно и се задушава в олиото  до омекване. Прибавя се сол и черен пипер на вкус. Разбърква се и се залива със смес от разбитите с млякото яйца, натрошеното сирене и нарязания магданоз. Тавичката се слага в предварително загрята фурна и се пече до готовност.



                     Чеснова топеница

 

             2 връзки зелен чесън 
         сол на вкус
         1 к.л червен пипер
         4-5 с.л олио

    Чесъна нарежете на ситно и посолете. Прехвърлете го в хаванче и го начукайте( претрийте) . Загрейте олиото и сложете чесъна, като го запържите до омекване. Накрая сложете и червения пипер и пържете още 1-2 мин. Охладете и поднесете.



      

17 коментара:

  1. Много обичам яйца с лук, а такъв вид топеница виждам за първи път. Много апетитно си поднесла ястието, Танче, и ме подсещаш, че тази пролет не съм яла още яйца с лук. Ще пробвам комбинацията с топеницата!
    Усмихната събота!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, ако си любител на чесъна, топеницата със сигурност ще ти хареса. Прекрасен ден ти желая!

      Изтриване
  2. Танче, много, ама много апетитно изглежда това ястие! Сега както си наближава неделния обяд, започвам да се пооблизвам! поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, радвам се, че ти харесва. Усмихнат ден !

      Изтриване
  3. Ауу, топеничката е разкош просто, а яйцата с лук са много интересни и толкова вкусни! Страхотни рецепти! Приятна неделна вечер, Таничка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате! Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  4. Първото ястие ми е много,много по вкуса и ще го приготвя в скоро време,Танче,благодаря ти за посказката!Твоето е толкова пухкаво и предизвикателно!Прегръдка и хубави пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Росенце, много ти благодаря! Поздрави!

      Изтриване
  5. Ох, толкова пролетни и вкусни са,Таня!
    Поздрави и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  6. Да ти кажа, Танче, много лесно реших каква ще бъде днес вечерята ни! Твоята комбинация от лук, яйца и сирене във фурната ще изключително ще зарадва мъжа ми :) А и на топеницата ще дойде ред :)
    Приятна вечер и в твоя дом! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано да ви е било сладко, Албенче! Прегръдки!

      Изтриване
  7. Яйца с пресен лук правя, но пържа в тигана. Замисляла съм се да ги опека, но след тези апетитни снимки определено следващият път ще бъде по твоя начин!
    А топеницата е нещо ново за мен. Обичам такива "селски" /в чудесния смисъл казано/ ястия. В най-скоро време ще опитам!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, много ме зарадва, благодаря ти! Прекрасен ден ти желая!

      Изтриване
  8. Анонимен12 юни 2014 г., 4:00

    Hi there! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers?
    My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing several weeks of hard work due to
    no backup. Do you have any solutions to prevent hackers?


    Feel free to visit my page having sufficient traffic

    ОтговорИзтриване