петък, 23 май 2014 г.

Баница- Чийзкейк



         



        Рецептата за тази баница е на Владо Береану. Попаднах на нея в едно списание. Обичам сладко- соленият вкус и естествено веднага ме грабна. Единственото, което промених, това беше броя на яйцата- вместо 10 ( видяха ми са много), използвах 7. Не мисля, че баницата загуби от липсата на три яйца. Хапнахме си я с охота, с изключение на съпруга ми, който не обича баница със захар. А, и студена за мен е по вкусна.



        1 п. кори
        7 яйца
        400 гр. заквасена сметана( изплозвах тази на Lidl)
        10 ч.л захар
        100 гр. стафиди
        400 гр. сирене
        1 п. масло (125 гр.)
  
        Яйцата се разбиват със сметаната с помощта на миксер. Постепенно се добавя захарта и накрая стафидите. 
        Маслото се разтопява без да се допуска завиране.
        Сиренето се натрошава.
        Взимат се две кори и се поставят в намаслена тава ( аз използвах тава с размери 32 см в диаметър). Отгоре се поръсва първо малко натрошено сирене, а след това разтопено масло. Върху тях се разстила малко от сметановата смес.


        Баницата се подрежда в тази последователност, докато свършат продуктите, като последната кора се намазва само със сметанова смес.
        Тавата се поставя в предварително загрята на 200*С фурна и се пече до леко порозовяване отгоре и след това се покрива с алуминиево фолио и се допича до готовност. Не бива да придобива кафеникав цвят.
        Може да се поднесе и топла и студена.


18 коментара:

  1. О, Танче, предлагаш нов и интересен вкус! Обичам такива комбинации, записвам за проба и нямам търпение да я направя. Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, ще се радвам ако ти хареса. Поздрави!

      Изтриване
  2. Много интересна рецепта показваш, Танче! Обичам да си поръсвам баничката със захар, така че мисля, че би ми допаднало твоето предложение!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. За жалост и аз съм от групата на мъжа ти,Танче,но пък не мога да не намина да не ти пожелая хубав и вкусен уикенд,мила!

    ОтговорИзтриване
  4. Групата на мъжа ти, Танче, се увеличава с един човек - аз :) Но и твоята група се увеличава - с моя мъж, и то даже повече, защото той може доста да хапне и като няма кой вкъщи да му направи сладко-солена баница, определено ще се кандидатира за твоята :) Вкусове разни ...
    Слънчеви и заредени с повече сладост почивни дни! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Албенче, хората имат различни вкусове. Поздрави!

      Изтриване
  5. Аз също въобще не обичам да си топя баницата в захар, предпочитам си я солена. Но онези банички на Инчето, помниш ли, Танче, смесваха много добре двата вкуса и взе, че ми хареса страшно много. Така че се нареждам на опашката ти с чакащи, сигурна съм, че ще ми допадне. Изглежда чудесно! :)
    Поздрави сърдечни и хубави почивни дни! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, как да ги забравя. Благодаря ти. Прегръдки!

      Изтриване
  6. Комбинацията сладко-солено обичам, но не и за баница /заради килограмите, не заради вкуса! :) /. Но пък моите хора умират за сладка баница. Пък тази е толкова сочна и апетитна!
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  7. Интересна работа е тази баница, брей като се замисля колко баници има... Но тази тук съвсем различна и още по-вкусна!:) Честит празник, Танче!

    ОтговорИзтриване
  8. Обичам и баница и сладка баница, и чийзкейк...няма как да не ми хареса страшно много тази вкусотия, която си приготвила! Взимам си едно парченце, че направо им усещам аромата. :)
    Честит празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Почерпи се, Алекс и да ти е сладко. Прекрасен ден!

      Изтриване
  9. Благодаря ти за страхотната рецепта, Танче! Много ни хареса и си я хапнахме с удоволствие :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, много ме зарадва. Силна прегръдка, другарче!

      Изтриване