неделя, 30 април 2017 г.

Фунийки






            Когато времето навън е лошо, а са се заредили няколко почивни дни, какво друго ни остава освен да поглезим и малки и големи с едни вкусни сладки, напомнящи ни детските години и носещи толкова много приятни спомени. Мисля, че и с вас е така.





5 яйца
1 ч.ч кисело мляко
1 1/2 ч.ч захар
1 ч.ч олио
1 п. бакплувер
1 п. ванилия
1 к.л сода бикарбонат
около 1 кг. брашно


           От изброените продукти се замесва меко, нелепкащо тесто. Разделете го на топки. Разточете топката тесто на правоъгълна кора, от която с помощта на нож изрежете ленти около 1 см.  Ивиците се навиват на форми за фунийки, като трябва леко да се застъпват. Готовите сладки се нареждат в тава покрита с хартия за печене и се пекат на 200* до леко порозовяване.




1 л прясно мляко
4 яйца
1 ч. ч. захар
1 /2 ч.ч брашно
2 пакетчета ванилия

            Яйцата за крема се разбиват със захарта. Прибавете  малко от брашното и 1 ½ ч.ч. от прясното мляко. Останалото прясно мляко  сложете на котлона да заври и тогава към него прибавете яйчената  смес. Варете  до сгъстяване. Махнете от котлона и добавете ванилията. С помощта на шприц напълнете фунийките с крема. Оставете да омекнат до следващия ден.




6 коментара:

  1. Танче,
    припомни ми старите времена, правила съм тези фунийки.Много вкусни стават и могат да се направят с различен пълнеж.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, да, търпят импровизации. Благодаря ти. Хубав ден!

      Изтриване
  2. Много вкусни и носталгични...все някога ще намеря време да ги спретна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е Веси, но да знаеш, че не са толкова трудоемки, колкото изглеждат. Прекрасен ден!

      Изтриване
    2. Абе труда си не жаля, ама времетоооо, трябват ми 48 часа в денонощието.

      Изтриване
    3. Да ти кажа, понякога и те не ми стигат. Хубав ден!

      Изтриване