понеделник, 22 май 2017 г.

Сладкиш " Шпаньол"






            Поредната ретро рецепта, която изрових от много скъп тефтер, останал ми като спомен от човек, когото много обичах. Няма нищо ново, изненадващо в продуктите или начина на приготвяне, но пък вкуса е уникален, защото носи много мили спомени. Насладете му се и вие.






                  1ч.ч прясно мляко
            1ч.ч. захар
            1п. масло(125гр.)
            6 с.л какао
            3яйца
            1ч.ч. брашно
            1п. бакплувер







             В подходящ съд сложете млякото, какаото, захарта и маслото. Поставете на котлона и варете на слаб огън при непрекъснато бъркане. След като леко се сгъсти, отстранете и оставете да изстине. От тази смес отделете 1/2ч.ч, с която ще залеете готовия сладкиш.



            Разбийте с миксер яйцата и добавете изстиналата шоколадова смес. След това сложете брашното и бакплувера, смесени предварително. Разбъркайте и изсипете в застлана с хартия форма или малка правоъгълна тавичка ( 25x15). Печете на 180* в предварително загрята фурна.
         След като сладкища изстине го залейте с отделената шоколадова смес.


    

5 коментара:

  1. Танче,
    от години събирам за приготвяне у дома лесни рецепти.Вече изключително рядко правя изискващи много време сладкиши, торти или ястия.Затова веднага ще си открадна и рецептата за този сладкиш.Много е лесна за изпълнение.Чудесен сладкиш се е получил.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Много пухкав изглежда, пък и доста икономичен откъм продукти и време за приготвяне.
    Хубаво е да си споделяме и такива рецепти, все пак модерните напоследък десерти като панакота, тирамису и други подобни не могат и не трябва да изместват рецепти като тези от старите книги и тефтери. :)
    Хубав уикенд, Танче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, много си права,има рецепти, които трябва да останат във времето. Поздрави!

      Изтриване
  3. Да, много се заиграхме да предлагаме нови и нови, интересни, странни, сложни рецепти...а има толкова простички, вкусни, но запомнящи се...дори само заради спомена! Това не се ли наричаше негърче.

    ОтговорИзтриване