неделя, 14 май 2017 г.

Питки без яйца







          Поредната рецепта от старите тефтери. Привлече вниманието ми начина на правене и бързо, бързо ги спретнах, а това, че продуктите се намират във всяка кухня е още едни преоритет на тази рецепта. В никакъв случай не пропускайте да намажете питките, точно тази смес придава страхотен вкус. Имах чувството, че съм дете и си чупя хляб, който току що са докарали в магазина още топъл, топъл.






1 коф. кисело мляко
1ч.ч натрошено сирене
1/2 ч.ч олио
1ч.л сода бикарбонат
1ч.л сол
около 700 гр. брашно




1ч.ч разстопено масло
3с.л брашно
щипка сол



          Содата, солта и киселото мляко се разбиват и към тях се добавя брашното. Измезсете до получаване на твърдо тесто. Оставете го да постои 30 мин. Изсипете олиото в  широка паничка. С намазнени ръце вземете топче от тестото, разстелете като кърпичка с помощта на олиото и в средата сложете от натрошеното сирене. Завийте като сърмичка и поставете в тава покрита с хартия за печене. От тази смес се получават 8-9 питки.
         Разстопеното масло смесете с брашното и щипка сол и разбъркайте до получаване на кашичка. Сложете от тази смес върху всяко топче, като го намажете добре. Печете на 180* в предварително загрята фурна.

6 коментара:

  1. Танче,
    много лесни за изпълнение питки.Веднага си открадвам рецептата за изпълнение.Лесна и бърза, вкусна закуска.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, радвам се, че ти харесват. Благодаря ти!

      Изтриване
  2. Много интересни питки, нещо като добруджанки, но различни и с тази коричка отгоре са много апетитни. Поздрави, Таничка!

    ОтговорИзтриване
  3. Е, сега - 8, 9 питки, че за кого по-напред Танче:))
    Направо двойна доза си трябва!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, втория път беше двойна доза, така е, нестигат. Прегръдки, мила!

      Изтриване