вторник, 12 февруари 2013 г.

 

 

 

                       Торта Медовик с боровинки

            Една невероятна торта, която е на почит у нас. Харесвам да я приготвям, защото може много да се импровизира. Към тестото може да се добави и шоколад, кафе, крема също може да бъде различен всеки път, зависи от наличните продукти и от настроението. Този път аз добавих и сладко от боровинки. Получи се едно невероятно съчетание.









Рецептата за тортата е на Вили Конова.


     За блатовете:
             75гр. масло
             2 яйца
             1ч.ч захар
             3с.л мед
             1ч.л сода бикарбонат
             1ч.л канела 
             брашно за меко тесто

     За крема:
             1л. прясно мляко
             4 яйца
             1ч.ч захар
             5с.л брашно
             1п. натурално нишесте
             1 есенция ванилия
             100мл. бита сметана
             боровинково сладко



               За блатовете всички продукти, без брашното се поставят на котлона до получаване на еднородна смес. След това се добавя брашно, за да се получи меко, но не лепкаво тесто.Оставя се малко да почине и се разделя на 5-6 топки, които се разточват на набрашнена повърхност на кръгли блатове. Пекат се един по един. След като изстинат блатовете стават много твърди, това не трябва да ви притеснява. Когато тортата отлежи те омекват.    
                За крема яйцата, захарта, брашното и нишестето се разбъркват на каша с 200мл. прясно мляко. Останалото мляко и есенцията се оставят да заврят. На тънка струйка се добавя яйчната смес  и крема се вари при непрекъснато бъркане няколко минути. След това го оставете да се охлади, като през това време разбийте сметаната до твърди върхове. Сипете я при крема и разбъркайте внимателно.   
                В тортен ринг сложете блат, крем, блат, крем, блат, боровинково сладко, блат, крем и така до края. Оставете да стегне и да престои 24часа. Украсете пожелание. Аз изпекох изрезките при точенето на блатовете, разтроших ги и облепих тортата с тях.
                Да ви е сладко! 


    

Няма коментари:

Публикуване на коментар