вторник, 12 март 2013 г.

Усукан вит тутманик






    

                Рецептата и начина на приготвяне за този тутманик знам от моята свекърва. Много често я карах да ми го приготвя, защото много ми харесва. За съжаление тя вече не е между нас. Сега една година по-късно, от както нея я няма аз се престраших да го направя сама. Дано и на вас да ви хареса. Трудоемък е, но за някой празник може да решите да си го приготвите.






           5 яйца
       2ч.ч кисело мляко
       1 с.л сол
       1 кубче жива мая
       щипка захар
       брашно за меко тесто
          500гр. сирене
       олио


                Първо размийте маята в една купичка с леко затоплена ( не парлива) вода, като добавите щипка захар и малко брашно, за да се получи кашичка. Изчакайте да шупне. През това време направете кладенче от около половин килограм брашно, чукнето вътре яйцата, добавете солта, млякото и накрая маята. Омесете тесто, като добавяте още брашно. На мен ми пое около един кг.  След като тестото е готово (трябва да е меко, но не лепкаво) го разделете на 8 равни по големина топки. Вземете първата топка и я разточете на тънка кора. Навийте я на точилката и я разтелете върху дървен кръг ( за целта може да използвате и дъно на голяма тава, като я набрашните предварително). Наръсете кората с малко олио и натрошено сирене. Взимате втората кора и процедирате по същият начин. Слагате я върху първата и я поръсвате с олио и сирене. Ако кората не толкова голяма като първата, просто я разтегнете леко в краищата, за да я изравните с другата. Така продължавате до края с другите кори, като на последната не слагате олио и сирене.
          Когато сте готови разпъвате леко корите от всички краища, не ги точете заедно.
 

             Взимате нож и ги разрязвате по средата на две еднакви части.


          След това навивате всяка част от края към средата на не много стегнато руло.

 

          Хващате от единия край и започвате да въртите в една посока, докато леко се усуче. Взимате тава и навивате тутманика, като оставяте разстояние между фитилите. Остаяте на топло да удвои обема си.



               След това печете на 200*С в предварително загрята фурна. 
          Да ви е сладко!

 

8 коментара:

  1. Таня, поздравления за уютното кътче :) С удоволствие ще се почерпя от този разкошен тутманик! Изглежда много, много вкусен :) Записвам си го и дано да се престраша да го направя, защото месенето не ми е силна страна :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти за милите думи. Радвам се да се запознаем, макар и виртуално. Ще съм щастлива ако се престрашиш да го направиш и останеш доволна от резултата. Хубав ден.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте!Тутманика беше разкошен..имах удоволствието да го опитам.Опитвала съм Тутманика и на свекърва и....и мога да кажа,че малката ми сестричка се е справила отлично.Поздравявам те Тане.

    ОтговорИзтриване
  4. Таничка, страхотен е тутманикът, справила си се отлично. Желая ти много бъдещи празници, за които да го приготвяш.
    Сигурна съм, че свекърва ти би се гордяла с това, което си постигнала.
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря и на теб за милите думи. Лека и спокойна вечер ти желая!

      Изтриване
  5. Таня, с удоволствие разгледах чудесния ти блог! Поздравления за мерака и старанието! Реших точно при тази рецепта да се включа и да те уверя, че кулинарните ти предложения заслужават да се опитат във всяка кухня. Аз ще направя тутманика, защото ми хареса начина, по който се подреждат корите.
    И на всички у вас желая здраве и усмивки, никакви болници и никакви вируси! Първокласник (настоящ или бъдещ?) и две дребосъчета никак не е лесно да отглеждаш! То си е цяла дружина! Знам го от опит, макар и момичешка :)
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенче, добре дошла в моето местенце. Накара ме да се изчервя. Мноого благодаря за милите думи и пожелания, значат много за мен. Пролетен ден и поздрави!
      И да не забравиш да кажеш отзивите за тутманика. Ще чакам с нетърпение.

      Изтриване