неделя, 19 май 2013 г.

Зеленчукова супа с коприва и крем сирене и Спаначен кекс









              Днес ще ви представя две рецепти със зеленийки. Зеленчуковата супичка може да се нарече и "почисти хладилника", защото общо взето това направих, а соленият спаначен кекс беше публикуван в майски брой на кулинарно списание. И двете ястия много се харесаха и се надявам, че и на вас ще ви допаднат. Малко съм закъсняла с зелениите, но тук, в Родопите всичко става малко по късно, заради климата.

        Зеленчукова супа с коприва и крем сирене





                        1 тиквичка
                1 зелена чушка
                1 морков
                1 глава лук
                2 шепи бланширана и нарязана коприва
                1 сртък целина
                1 шепа фиде
                малко магданоз
                сол
                3-4 с.л зехтин
                1п. крем сирене
                1 яйце
                4-5 с.л кисело мляко


                Слагате в мазнината да се запържат лука и моркова (нарязани на ситно). След това добавяте чушката, тиквичката и копривата. Наливате вода и изчаквате да заври. След около 10 мин. слагате и фидето, осолявате. В отделен съд разбивате крем сиренето с киселото мляко и 1 яйце. Слагате го на котлона да клокне,прибавяте малко от бульна и след това на тънка струйка, при непрекъснато бъркане  застройвате супата. Добавяте ситно нарязаният магданоз и целина. Аз сервирах с допълнително сирене и сварено яйце по поръчка на Ивайло, и така съм я снимала.


                  Спаначен кекс



                       4 яйца
                1/2 ч.ч олио
                1п. бакплувер
                100 гр. сирене
                1ч.ч брашно
                1ч.ч кисело мляко
                1-2 с.л царевичен грис
                1ч.ч попарен и отцеден спанак



                Разбивате яйцата и добавяте на тънка сетруйка олиото, като продължавате да разбивате. Добавяте брашното смесено с бакплувера, настърганото сирене и останалите продукти. Изсипвате сместа в продълговата форма за кекс, предварително застлана с хартия за печене и печете на 180*С.


10 коментара:

  1. Таничка, мисля, че перфектно се допълват двете неща - купичка от вкусната супа и резенче от ароматния кекс. Чудо, чудо...
    Поздрави на Родопите!

    ОтговорИзтриване
  2. Таня, чудесни ястия, както винаги. Леки, пролетни, с удоволствие бих хапнала и от двете. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мари, почерпи се и благодаря. Усмихнат ден!

      Изтриване
  3. Две страхотни предложения, Танче, за които бих тръгнала към Родопите :) При супичката ми стана интересна застройката - ако правилно съм разбрала слагаш киселото мляко, крема сиренето и яйцето да кипнат и тогава ги слагаш към супата, така ли? Баба правеше варени застройки, но тази е различна и със сигурност ще я опитам. Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, точно така. Разбиваш млякото, яйцето и крем сиренето до гладка смес, слагаш на котлона да заври и прибавяш малко от бульона на супичката и след това на тънка струйка при не прекъснато бъркане застройваш супата. Радвам се, че ти харесва. Спорна седмица!
      И заповядай в Родопите!

      Изтриване
  4. Танче и супичката и кекса са чудни! Интересен е варианта да добавиш крем сирене в застройката. С пожелания за прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, радвам се, че ти допадат. Пролетен ден, бонбонче!

      Изтриване
  5. И двете рецепти изглеждат страхотно, но май първо ще пробвам кекса, понеже в къщи почнаха да преглъщат гладно като го видяха :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Жана. Радвам се, че посети моето местенце и, че нещо ти е харесало. Дано да останеш доволна от резултата, и ме извини за по късния отговор. Пролетен ден!

      Изтриване