Много ми е трудно да си формулирам заглавието, знаете, че не ме бива много в думите. Не че съм тъпа, просто като седна пред клавиатурата и речника ми зацикля. Днес ще ви представя две рецепти от старите тефтери, които се приготвят по един и същи начин, но с някои разлики в продуктите. В единият случай съм използвала сладко от кайсии, а при другия десерт- сладко от ягоди. Пускам ги в една публикация, за да не се получи повтаряне, пък и така е по удобно.
4 яйца
1ч.ч кисело мляко
1ч.ч захар
1/2 ч.ч олио
2 1/2 ч.ч брашно
1п. бакплувер
сладко по избор
Разбивате яйцата със захарта и добавяте последователно млякото, олиото и размесеното с бакплувера брашно. Разбърквате и изсипвате половината от сместа в намаслена и набрашнена тавичка с диаметър 22-24см. Печете в предварително загрята фурна на 180*С. След като е готов го изкарвате и го оставяте да изстине. Включвате фурната само на горен реотан, намазвате изпеченият блат със сладко (1 буркан ) и отгоре изсипвате останалото тесто. Поръсвате с орехи и го пъхате във фурната. Аз използвах форма с откопчаващи се страни и така след като изстина ми беше по лесно за изкарване. Не прекалявайте и с много сладко, защото рискувате горната част на места да ви остане сурова. Тук допълнително намазах с още сладко отгоре и поръсих с пудра захар.
Вторият сладкиш се пече по същия начин, само че продуктите са малко по различни.
4 яйца
1 1/2 ч.ч захар
3/4 ч.ч олиою
3/4 ч.ч вода
1/2ч.л лимонена киселина
1/2ч.л сода бикарбонат
2ч.ч брашно ( ако яйцата ви са големи, трябва да се добави и още брашно, до получаването на кексово тесто)
Всичко се разбърква в последователността на продуктите, като содата и лимонената киселина се разбъркват с брашното.Изсипвате половината от сместа в намаслена и набрашнена тавичка с диаметър 22-24см. Печете в предварително загрята фурна на 180*С. След като е готов го изкарвате и го оставяте да изстине. Включвате фурната само на горен реотан, намазвате изпеченият блат със сладко (1 буркан ) и отгоре изсипвате останалото тесто. Връщате във фурната до готовност. Поръсвате със пудра захра. Тук изполвах сладко от ягоди. Особено добре се получава със сладко от крущи или ябълки.
О, Танче, умирам си за този стар сладкиш. И да ти кажа - думи не са ти нужни, виж какви вълшебства си приготвила. Опитвам си и от двата по малко. Чудо!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Гери, макар и със закъснение на отговора ми, ти благодаря за милите думи.
ИзтриванеБлагодаря за вкусните предложения.Записах си и двете рецепти :)
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти харесват. Усмихнат ден!
ИзтриванеКаква весела калинка:) чудесни са и двата варианта. Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Кате. Прегръдки!
Изтриване