четвъртък, 23 май 2013 г.

Сладкиши с плънка от старите тефтери









               Много ми е трудно да си формулирам заглавието, знаете, че не ме бива много в думите. Не че съм тъпа, просто като седна пред клавиатурата и речника ми зацикля. Днес ще ви представя две рецепти от старите тефтери, които се приготвят по един и същи начин, но  с някои разлики в продуктите. В единият случай съм използвала сладко от кайсии, а при другия десерт- сладко от ягоди. Пускам ги в една публикация, за да не се получи повтаряне, пък и така е по удобно.








            4 яйца
            1ч.ч кисело мляко
            1ч.ч захар
            1/2 ч.ч олио
            2 1/2 ч.ч брашно
            1п. бакплувер
            сладко по избор


            Разбивате яйцата със захарта и добавяте последователно млякото, олиото и размесеното с бакплувера брашно. Разбърквате и изсипвате половината от сместа в намаслена и набрашнена тавичка с диаметър 22-24см. Печете в предварително загрята фурна на 180*С. След като е готов го изкарвате и го оставяте да изстине.  Включвате фурната само на горен реотан, намазвате изпеченият блат със сладко (1 буркан ) и отгоре изсипвате останалото тесто. Поръсвате с орехи и го пъхате във фурната. Аз използвах форма с откопчаващи се страни и така след като изстина ми беше по лесно за изкарване. Не прекалявайте и с много сладко, защото рискувате горната част на места да ви остане сурова. Тук допълнително намазах с още сладко отгоре и поръсих с пудра захар.






            








               



             Вторият сладкиш се пече по същия начин, само че продуктите са малко по различни.


            4 яйца
            1 1/2 ч.ч захар
            3/4 ч.ч олиою
            3/4 ч.ч вода
            1/2ч.л лимонена киселина
            1/2ч.л сода бикарбонат
            2ч.ч брашно ( ако яйцата ви са големи, трябва  да се добави и още брашно, до получаването на кексово тесто)

  



             Всичко се разбърква в последователността на продуктите, като содата и лимонената киселина се разбъркват с брашното.Изсипвате половината от сместа в намаслена и набрашнена тавичка с диаметър 22-24см. Печете в предварително загрята фурна на 180*С. След като е готов го изкарвате и го оставяте да изстине.  Включвате фурната само на горен реотан, намазвате изпеченият блат със сладко (1 буркан ) и отгоре изсипвате останалото тесто. Връщате във фурната до готовност. Поръсвате със пудра захра. Тук изполвах сладко от ягоди. Особено добре се получава със сладко от крущи или ябълки. 

6 коментара:

  1. О, Танче, умирам си за този стар сладкиш. И да ти кажа - думи не са ти нужни, виж какви вълшебства си приготвила. Опитвам си и от двата по малко. Чудо!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, макар и със закъснение на отговора ми, ти благодаря за милите думи.

      Изтриване
  2. Благодаря за вкусните предложения.Записах си и двете рецепти :)

    ОтговорИзтриване
  3. Каква весела калинка:) чудесни са и двата варианта. Поздрави!

    ОтговорИзтриване