понеделник, 10 юни 2013 г.

Вкусни захаринки









               Продължавам с рецептите от старите тефтери. Истината е, че наскоро попаднах на един стар тефтер с рецепти на моя позната и много му се зарадвах. Двата сладкиша с плънка са от там, сега и тези захаринки. Може би всички сте ги приготвяли, но на мен ми е за първи път. Стават чудесни и много ароматни, а и бройката им е задоволителна, особено ако чакате гости или организирате парти.







                  4 яйца
              1 ч.ч кисело мляко
              2 ч.ч захар
              1 пакет амонячна сода
              1 ч.л бакплувер
              1/2 ч.ч олио
              около 1 кг брашно
              малко кафява захар и настъргана лимонова кора за овалване
               



             Разбивате яйцата със захарта и добавяте киселото мляко, олиото и разбърквате. Смесвате амонячната сода и бакплувера с малко брашно и ги добавяте към сместа. След това продължавате да добавяте брашно до получаването на средно гъсто тесто. От него откъсвате топчета, които оформяте като фитили или пръчици. В отделен съд смесвате кафявата захар с лимоновата кора. Топвате пръчицата от едната страна в тази смес и нареждате в тава покрита с хартия за печене. Печете на 200*С в предварително загрята фурна до порозовяване. Ако искате може и да ги направите и като топчета, аз направих и от двата вида, защото излизат доста сладки.


                 

8 коментара:

  1. Танче, аз не съм ги опитвала, но само мога да съжалявам за това, като гледам снимките ти. Чудесни и вкусни сладки. Да ви е много сладко вкъщи!
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, наистина са чудни, опитай ги. Благодаря ти и весел ден!

      Изтриване
  2. Много ми беше забавно да прочета името Захаринки! Звучи като весела мелодия! А то си е така, но е вкусова мелодия. Знам ги много добре тези курабийки, от дете са ми любими, а и на моите деца!
    Приятно хапване и здрава седмица!
    Захаринкови поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенче, много ме усмихна коментара ти. Благодаря ти и на теб поздрави!

      Изтриване
  3. Танче,колко захаринки съм направила,само аз си знам......цели кашони изпращах за децата на зелено училище и като гимназисти по пансионите.За празник ги дълбаех,пълнех с крем и оцветявах като прасковки.
    Чудна е рецептата!!!
    Хубав ден!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, това е добра идея и ще се възползвам. Благодаря ти, мила. Прекрасен ден ти желая!

      Изтриване
  4. Захаринки, захаринки, те на всички са любимки! :) Чудни са, любимите ми рецепти са ретро рецептите и там винаги откриваме нещо ново и интересно, както сега. Поздрави, Танче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Кате, вече са ни любими. Благодаря ти за милите думи. Усмихнат ден!

      Изтриване