Всички сигурно сте опитвали пататник, и всеки може би си има начин на приготвяне. Наистина търпи известни импровизации, може да го направите и без кори, със сирене, да му добавите и вашите любими подправки. А да не забравяме, че както топъл, така и студен, пак е вкусен. Аз по принцип обичам да си го приготвям по оригиналната рецепта, но този път в нея добавих и малко сирене пожелание на децата.
за корите:
около 1 и 1/2 ч.ч брашно
1с.л олио
1/4ч.ч вода
за плънката:
около 1 кг. картофи
1 яйце
сух джоджен
щипка сол
3 с.л олио
около 100 гр. сирене
1 малка глава кромид лук
Замесвате тесто от брашното, олиото и водата, и когато стане меко и еластично тесто го доомесвате на набрашнен плот. Разделяте го на две части, като трябва едната част да бъде по-голяма от другата. Разточвате голямото парче на тънка кора и я постилате в тава предварително намазана с олио, като кората трябва да е по голяма от тавата, краищата и трябва да преливат. Тавата в която аз пекох пататника е с диаметър 25 см.
Обелвате и настъргвате картофите( ако направите първо тази стъпка, трябва да оставите картофите във вода, за да не почернеят, като след това ги изстискате и смесите с продуктите). Обърквате ги с яйцето, джоджена, солта, олиото и настърганото сирене и настърганият лук. Разпределяте сместа върху кората и завивате краищата и. Разточвате втората кора, която трябва да бъде с размер, колкото е диаметъра на тавата, покривате с нея сместа и печете.
Печете само на долен реотан и след 10-15мин. разтръсквате леко тавата, за да не залепи. След като повдигнете леко пататника и видите, че кората е опечена го обръщате върху дъното на друга тава. Намазвате тавата отново с олио и връщате пататника чрез приплъзване и пак във фурната. Печете пак на долен реотан докато и другата кора се зачерви.
Мнооого е апетитен,Танче,направо предчувствам как вкусно ухае!
ОтговорИзтриванеПолучил ти се е страхотен!Хубава есен и уикенд!
Как се радвам да видя рецепта за автентичен родопски пататник! Браво,Ттаничка, страхотен е! Със сигурност ще се възползвам от рецептата, благодаря, че я сподели.
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави! :)
Изглежда страхотно! Никога не съм приготвяла, а толкова много обичам. Мисля, че ще се пробвам скоро по твоята рецепта. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубавав вечер!
С домашни кори не съм пробвала, но със сигурност следващият път ще е такъв! Толкова вкусно изглежда, че бих замесила още сега един. Страхотна си! Прекрасни почивни дни!
ОтговорИзтриванеТаня, пататникът изглежда много вкусно!
ОтговорИзтриванеВ Родопите съм хапвала и много ми харесва.
Поздрави и хубава съботна вечер!
Танче, ако знаеш от кога се каня да направя такъв пататник. Най-хубавия, който съм яла беше в Триград и оттогава ми е в ума. Сега ме подсети и ще намеря време да го вмъкна в менюто. Благодаря ти за рецептата!.
ОтговорИзтриванеМомичета, много ви благодаря за милите думи. Радвам се, че ви харесва, още веднъж благодаря.
ОтговорИзтриванеПрекрасен ден ви желая!